La Granadella i Tarrés, a la segona Fira de de Micropobles

15/11/2023

Tindrà lloc el 18 de novembre a Planoles

La Granadella i Tarrés seran els dos municipis de les Garrigues que tindran presència a la segona edició de la la Fira de Micropobles de Catalunya. Amb el lema ‘Som batec rural’, Planoles serà el micropoble amfitrió de l’esdeveniment, que reunirà vint-i-cinc poblacions de les quatre demarcacions catalanes, el dissabte 18 de novembre de 2023, i donarà continuïtat a la celebrada el mes de novembre de 2022, a l’Estany. En aquella ocasió, la fira va ser considerada tot un èxit i va comptar amb una vintena d’ajuntaments i amb més de 1.200 visitants al llarg de la jornada. Per a l’edició d’enguany, deu municipis lleidatans hi seran presents: Josa i Tuixén, Peramola, la Granadella, Tarrés, Tiurana, Torre-serona, Massoteres, Pinós, Riner i Gósol.
El vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, i el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Riner, Joan Solà, van participar ahir en la presentació.
Agustí Jiménez va explicar que “la fira tracta de mostrar els avantatges i oportunitats que tenim els pobles petits, per exemple, amb escoles rurals molt petites, amb serveis molt personalitzats, o com som capaços de sobreviure visualitzant-nos, davant la fuga de talent i de gent que provoca que ens anem quedant amb la gent gran”.
De la seva banda, Joan Solà va dir que “cal que siguem més cada vegada perquè ens facin cas”. En aquest sentit, recordava que el 51% dels municipis catalans són de menys de 1.000 habitants —aquells que es consideren micropobles— i que ocupen també el 51% del territori, tot i que només representen el 3% de la població. Ha posat l’exemple de les comarques de Lleida que compten amb una població de 270.000 habitants, dels 8 milions que hi ha a Catalunya.
Per això, ha dir que “volem que la fira sigui un reflex dels micropobles, que a través d’una fira podem explicar què representem, què volem i on volem anar, i que tinguem la capacitat de donar-nos a conèixer”. De fet, la fira passa de 17 municipis presents a 25.
Els micropobles participants comptaran amb un estand propi on podran mostrar-hi projectes en matèria d’habitatge, educació, oferta cultural, catàleg patrimonial, activitat turística, econòmica i productes locals.
Entre les activitats previstes per enguany a Planoles hi ha la presentació del festival ‘D’aquí estant veig una estrella’, de Riudaura, dedicat a la cançó de tradició oral participativa, un festival que neix del llibre del mateix nom que recull cançons tradicionals catalanes que es van enregistrar a partir de les veus de persones del poble.
Tarrés hi presentarà el seu projecte ‘Camins de Pedra’ per mostrar els atractius patrimonials, culturals i paisatgístics amb què compta aquest petit municipi de les Garrigues, mentre que Carme Freixa i Miquel Saña hi presentaran el seu nou llibre ‘La Tira de rutes: 50 excursions pel Ripollès’.
Per altra banda, l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) hi donarà a conèixer una proposta de mobilitat a demanda. A més, les persones visitants podran practicar tir amb arc i jugar a bitlles catalanes.
L’Associació de Micropobles de Catalunya posava en marxa aquesta iniciativa fa just un any amb la voluntat d’apropar a la ciutadania la diversitat i la realitat de les poblacions de menys de mil habitants de Catalunya al públic assistent. A la vegada, l’Associació busca també que la Fira sigui un espai de trobada que afavoreixi el coneixement entre els municipis. Es busca fer visible la realitat del món rural per mostrar a la ciutadania que pot trobar-hi una opció de vida.
Infolleida