Pugen un 25% les vendes a la Fira de l'Espluga malgrat el seu futur incert

09/12/2023

Amb més de 500 jerseis de marca pròpia i 2.000 litres d'oli de la cooperativa

La novena edició de la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba va vendre ahir més de 500 jerseis de la marca pròpia StJor, un 25% més que en l’edició anterior. Per la seua part, la cooperativa agrícola va facturar fins a 2.000 litres d’oli. Els representants d’ambdós entitats van celebrar un any més l’encert de la fusió d’aquests dos sectors per dinamitzar l’economia local. “Per a nosaltres és la millor manera de reduir l’estoc de roba que ens queda cada temporada”, va assenyalar el gerent de la cooperativa SomPunt (abans anomenada John-Fil), Albert Balsells. Malgrat els canvis organitzatius que afronta l’entitat tèxtil, la cooperativa catalana més antiga en actiu de Catalunya (fundada el 1969), els seus responsables aposten per mantenir el format de la fira en anys futurs. Val a recordar que la cooperativa tèxtil ha vist reduïda la seua plantilla en els últims 15 anys per culpa de les dificultats econòmiques. Abans del 2008, l’entitat havia assolit la xifra rècord de més de 80 treballadors i ara amb prou feines en té una vintena. Per aquesta raó, afronten un futur incert amb una campanya de finançament col·lectiu amb altres cooperatives lleidatanes (Associació Alba, DiomCoop, Xarxa de Dones Cosidores i Talma) per recaptar entre 40.000 i 70.000 euros en un mes que els permetin consolidar la plantilla o fins i tot augmentar-la.
Per la seua part, la cooperativa agrària preveu que la producció d’oli no superarà els 60.000 quilos, quantitat que rebaixa a la meitat el seu potencial. Si a l’anterior campanya l’entitat va ultimar les existències al setembre, en l’actual no confien que vagi més enllà de l’estiu. Per aquesta raó, l’entitat avança que no vendrà oli a granel. "Volem garantir la demanda dels nostres clients amb el nostre propi oli", va avançar el president de la cooperativa, Francesc Rebordosa.
La Fira Oletèxtil va reunir ahir prop d'un miler de persones, més de la meitat dels quals van participar en un esmorzar popular. A més d'una desena de paradistes de productes de proximitat, el certamen es va amenitzar amb l'actuació de Colla de Gegants i Grallers i un vermut musical.

SEGRE