Els municipis de les Garrigues Altes demanen una actuació d’urgència en el tram Cogul-Granyena de lL’Eix transversal de Ponent amb motiu del seu mal estat.

19/10/2022

Sol·licitaran una reunió amb la Diputació de Lleida i el Departament de Territori.

Els municipis de les Garrigues Altes denuncien el mal estat del tram Cogul-Granyena de l’Eix transversal de Ponent, el qual actualment és intransitable i representa un perill pels usuaris de la via. 

Aquesta situació es pot agreujar amb l'inici de la campanya de collita de l’oliva, ja que representa un augment de trànsit pesant: tractors d’olives cap als molins d’oli de la zona i camions d’oliasses cap a l’empresa General d’olis i derivats de les Borges Blanques procedents de les Terres de l’Ebre.

Els alcaldes de les Garrigues Altes els pròxims dies demanaran una reunió amb la Diputació de Lleida i amb el Departament de Territori per, d’una banda, fer un seguiment de les promeses de futura millora de: l’Eix transversal de Ponent (Torrebesses - Les Borges Blanques – Bellpuig) i de l’Eix de les Garrigues Altes (Albagés-Torms-Bellaguarda) i, per altra banda, demanar la realització d’una actuació d’urgència en el tram en més mal estat: Cogul-Granyena.

A més a més, els municipis de Cogul i Granyena els darrers dies han presentat una sol·licitud d’ajut al Departament d’Acció Climàtica, a la línia de millora de camins rurals. Esperen una resolució positiva d’aquest ajut per tal que a mig termini poder afrontar les millores de la via, la qual està qualificada de via estructurant primària per la mateixa Generalitat de Catalunya en el seu Pla Territorial Parcial de Ponent. Fins al moment s’han de fer càrrec del seu manteniment els dos municipis, que tot just arriben als 150 habitants, amb els seus minsos pressupostos municipals.

La comarca de les Garrigues pateix un dèficit històric en comunicacions viàries, principalment pel que respecta a la vertebració nord-sud d'aquesta. L’alliberament de peatge de l’AP-2 representa un canvi en la mobilitat a Ponent, és per aquest motiu que cal aprofitar aquesta nova via d’altra capacitat gratuïta per vertebrar les comunicacions a la plana de Lleida amb la finalitat de millorar la mobilitat, l’activitat econòmica i revertir el despoblament.

Infolleida