El Soleràs inicia el procés per al futur POUM Plurimunicipal

27/09/2023

Una trentena de persones assiteix al primer acte del procés participatiu

La Sala Polivalent de l’Ajuntament del Soleràs va ser ahir el punt de partida del procés participatiu per a un nou planejament urbanístic supramunicipal de les Garrigues Altes. En una sessió informativa, a la que van assistir una trentena de persones, es va explicar el funcionament, context i objectius del procés. Al llarg del mes d’octubre, el procés participatiu recorrerà tots els municipis de les Garrigues Altes; Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms, també incloent el Cogul com a municipi garriguenc afegit, amb sessions organitzades al voltant de quatre eixos de debat: la protecció i regulació dels espais oberts, les necessitats d’habitatge i el model urbà, el model econòmic-productiu de les Garrigues Altes i les infraestructures i el model territorial.

Aquest procés l’engeguen el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb la Comunitat de Municipis de les Garrigues Altes coincidint amb la redacció d’un document d’objectius i criteris urbanístics amb visió supramunicipal. Aquest treball s’emmarca en el projecte “Equitat territorial – Les Garrigues Altes”, presentat pel Departament de Territori el passat 20 de març de 2022 i que vol fer front a la problemàtica del despoblament als municipis de les Garrigues Altes a través d’inversions en infraestructures, equipaments i planificació urbanística.
Els municipis de les Garrigues Altes s’enfronten a un important repte demogràfic provocat pel despoblament i l‘envelliment de la població. Una problemàtica lligada a altres factors com la dificultat per accedir a un habitatge, la manca de transport públic i altres dèficits de serveis. També el paisatge i l’activitat agrària, fonamental a la comarca, s'afronten a la transformació a regadiu o la implantació de plantes de producció d’energies renovables. El desenvolupament d’un futur pla urbanístic supramunicipal ha de respondre a necessitats del territori com millorar l’accés a l’habitatge, millorar les infraestructures de mobilitat o la rehabilitació d’edificis, alhora que es preserva el paisatge i patrimoni cultural del territori i es garanteix la continuïtat de l’activitat agrària entre d’altres.
Infolleida