Castelldans desaconsella beure aigua per un problema de pudors

19/09/2023

El municipi ho atribueix a l'estancament de reserves del canal d'Urgell, tot i que els regants asseguren que és un problema puntual i atribuïble a la xarxa interna del municipi

L'ajuntament de Castelldans ha fet una crida a la seva població perquè deixi de beure aigua de l'aixeta a causa d'un problema de males olors. Durant les properes dues setmanes, el consistori ha aconsellat no consumir, ni tan sols per cuinar, l'aigua de boca del municipi, que s'abasteix del canal d'Urgell. Es tracta del temps que necessiten els seus serveis tècnics per buidar els dos dipòsits municipals, netejar-los, desinfectar-los i tornar-los a omplir. L'ajuntament assegura que l'aigua de boca és potable, però desaconsella beure “per a la seguretat i la tranquil·litat” de tots els veïns.

Cal recordar que durant l'estiu les comportes principals del canal d'Urgell només s'han obert quatre vegades per subministrar fins a 50 hectòmetres cúbics d'aigua als agricultors a causa de la manca de reserves als pantans d'Oliana i Rialb. Tot i això, l'entitat reserva per a consum de boca fins a 15 hectòmetres cúbics, quantitat que serveix per omplir dipòsits i, en alguns casos, emmagatzemar aigua dins del mateix canal principal si els municipis no tenen capacitat per guardar-la. Aquesta circumstància és la que, segons el consistori de Castelldans i fonts expertes, provoca que l'aigua presenti pudors. "Si està estancada i les temperatures són altes, augmenta la presència d'algues que consumeixen els nutrients, per després descompondre's", explica el doctor en Ciències Biològiques i professor de la Universitat de Lleida, Antoni Palau.

Tot i això, fonts de la comunitat de regants del canal d'Urgell asseguren que es tracta d'un problema puntual, únicament atribuïble a la xarxa interna de Castelldans. El director general, Xavier Díaz, explica que cap dels 120 municipis que s'abasteixen del canal han presentat una denúncia fins ara semblant. "L'aigua que proveïm està sempre en moviment a causa de la contínua demanda", assegura Díaz. Les mateixes fonts insisteixen que els seus tècnics sempre fan analítiques de l'aigua “i mai no hem tingut cap queixa”.

En qualsevol cas, l'ajuntament procedirà demà dimecres a la neteja del primer dipòsit municipal, de 500.000 litres, mentre que esperarà dues setmanes més per buidar el més gran de tots, de fins a quatre milions de litres.
Albert González Farran