Buscaran fosses comunes al Garrigues Sud a l'acabar la campanya per no afectar el reg

13/10/2023

Els treballs començaran el proper hivern a la zona del Coll Roig, al costat d'una bassa de reg al municipi de Bovera

El departament de Justícia prepara noves excavacions per localitzar fosses comunes de la Guerra Civil a Bovera, a la zona regable del Garrigues Sud, però esperarà que finalitzi la campanya de reg als camps d’oliveres. La comunitat de regants i la conselleria han arribat a un acord per ajornar les exhumacions a l’àrea del regadiu, en virtut del qual les prospeccions podran començar al desembre i prolongar-se fins al febrer del proper any, segons fonts del Garrigues Sud. El Govern esperava iniciar aquestes tasques diverses setmanes abans, però els regants van objectar que les excavacions podrien trencar de forma accidental conduccions de reg i avançar el tancament d’una campanya difícil per la sequera.

Les excavacions es faran a la partida de Coll Roig, a un quilòmetre de Bovera, on ja s’han exhumat diversos cadàvers de soldats republicans (vegeu el desglossament). Es troba a prop de la segona bassa que proveeix les plantacions d’aquest municipi de les Garrigues. “No sabem les conseqüències que els treballs tindran en les infraestructures de regadiu. És una qüestió que s’anirà valorant a mesura que es desenvolupin les investigacions i es procurarà que l’afectació a les canonades i conduccions, si n’hi ha, sigui la menor possible”, van explicar des del Garrigues Sud.La reunió entre els tècnics de Justícia i del Garrigues Sud es va fer a finals del setembre passat. Aquest regadiu pressuritzat juntament amb el Segrià Sud ha garantit la producció de més la meitat de la collita d’olives per a la producció d’oli aquest any, segons va explicar el seu president, Xavier Pelegrí. El Garrigues Sud rega més de 9.000 hectàrees als municipis de Bovera, la Granadella, Bellaguarda, Juncosa i els Torms. Va començar a regar el 1995 bombant aigua des de l’Ebre a Flix. La sequera d’aquest any també ha provocat retallades en la seua dotació d’un 25%, estipulades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.La comunitat de regants del Garrigues Sud va estrenar a l’agost els primers panells solars per subministrar electricitat a un bombatge d’aigua a Bovera. És la primera de les set instal·lacions d’autoconsum energètic previstes en aquest regadiu per reduir la meitat les seues milionàries factures de la llum els propers anys. Ara paga més d’1,5 milions d’euros anuals per l’electricitat que consumeix per bombar cabal, una xifra que suposa per si sola el 80% del seu pressupost total.

La Generalitat, a través de la direcció general de Memòria Democràtica, ha exhumat les restes de 26 soldats de l’exèrcit republicà, enterrats durant la Guerra Civil a dos fosses a Bovera. És el balanç de les operacions que es van portar a terme l’estiu passat. Es tracta de soldats morts durant els combats de la batalla de les Garrigues, arran de l’avenç de les tropes franquistes, entre el desembre del 1938 i el gener del 1939, que va culminar amb l’ocupació definitiva de Catalunya.Les actuacions arqueològiques es van dur a terme al cementiri de Bovera i en un paratge conegut com la Casilla, que uneix Bovera i Flix, durant els mesos de juliol i agost. Prèviament a la intervenció, les fosses van ser documentades exhaustivament. Les dos fosses intervingudes estan associades a la rereguarda republicana i relacionades amb un hospital d’evacuació de soldats ferits en la batalla de l’Ebre.

SEGRE