Afrucat alerta que ja hi ha fruiters regats pel canal d'Urgell que han perdut tota la collita: "És la mort anunciada"

18/05/2023

La patronal fructícola reitera que fan falta entre 3 i 4 regs per assegurar la supervivència dels arbres

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, alerta que ja hi ha finques d'arbres fruiters regats pel canal d'Urgell que donen per perduda la totalitat de la seva collita. És el cas, per exemple, d'un camp de nectariners al terme de Castelldans (Garrigues), on els arbres mostren símptomes evidents d'estrès hídric, com ara fruits arrugats i pèrdua de fullam. "El que veiem en aquest camp és l'inici d'una mort anunciada", ha valorat Manel Simon, director general d'Afrucat, que ha reiterat que, més enllà de la producció que es perdrà enguany, la prioritat de la patronal fructícola és assegurar la supervivència dels arbres. Per això es necessitaria fer entre 3 i 4 regs, mentre que, de moment, només n'hi ha un d'assegurat.

En aquesta època de l'any els fruiters haurien d'estar plens de fulles i amb els fruits en ple creixement amb la pell ferma i llisa. És tot el contrari de la situació que comencen a presentar diverses finques que reguen del canal d'Urgell i des d'Afrucat afirmen que és qüestió de temps que la resta d'explotacions de la zona presentin els mateixos símptomes.

En el cas de la finca de Castelldans, els fruits ja s'han començat a assecar i a caure dels arbres. Això, malgrat el pagès d'aquest camp de 10 hectàrees disposa d'una bassa amb la qual rega els fruiters, tot i que no n'hi ha prou, ja que els arbres reben menys d'una desena part del que haurien. "Aquesta plantació tindrà una producció zero", ha assegurat Simon.

El principal dubte d'ara, segons el director general d'Afrucat, és saber si els arbres podran sobreviure o no a l'estiu. De moment, els regants del canal d'Urgell asseguren un sol reg que està previst que es dugui a terme a principis de juny i també s'està parlant d'un altre reg al juliol que dependrà, però, del nivell de reserves d'aigua dels pantans. Des de la patronal fructícola alerten que es necessiten almenys 3 o 4 regs per a salvar els arbres, i reiteren la necessitat d'assegurar aquesta supervivència i també de compensar els agricultors amb ajuts per evitar l'abandonament de les explotacions.

El canal d'Urgell rega unes 9.000 hectàrees de fruiters. Afrucat xifra en 170 milions d'euros les pèrdues pel que fa costos que el sector tindrà enguany en cas de perdre tota la producció. En el cas que els arbres no sobrevisquin, però, la xifra ascendeix fins als 770 MEUR. Per tot plegat, la patronal fructícola demana que es redueixi un 20% l'aigua destinada a l'aigua de boca i a mantenir el cabal ecològic per assegurar la supervivència dels arbres.
ACN