L'Estat avala la MAT que travessa pobles del Segrià i les Garrigues

20/09/2023

Acció Climàtica anuncia mesures legals contra la declaració de Madrid

El ministeri per a la Transició Ecològica ha aprovat la declaració d’impacte ambiental del parc eòlic Lupus, que preveu nou molins de 200 metres d’altura, promogut per Forestalia i que s’ubicarà a Osca, i a la línia d’evacuació de molt alta tensió (MAT) que travessarà tot Catalunya, a Lleida: el Segrià i les Garrigues. Tindrà una longitud de 272,3 quilòmetres des de Granyén fins a Barcelona. L’Estat dona llum verda a aquesta infraestructura després que la firma inclogués mesures addicionals per protegir fauna i flora, ja que travessa diverses zones dins de la Xarxa Natural 2000, en concret, a Lleida, l’Aiguabarreig Segre-Cinca, els secans del Segrià i Utxesa i la Vall de Vinaixa.
Un tram soterrat de 4,4 quilòmetres travessarà l’Albi mentre que es preveuen subestacions elèctriques transformadores a Maials, Granyena de les Garrigues, l’Albi i el Vilosell. La línia en total en tindrà nou.
Des del ministeri confirmen que la línia de molt alta tensió ha estat modificada respecte al projecte inicial. En aquest sentit, asseguren que “en el tram que discorre per Catalunya es busca el recorregut més directe i evitar al màxim l’afectació a espais dins d’espais d’interès natural i de la Xarxa Natura 2000”.
El nou mapa d’impacte ambiental també inclou mapes de zones de risc d’incendi destacant en límit entre Catalunya i Aragó.Aquest projecte va rebre en el seu dia nombroses al·legacions d’entitats i municipis de Lleida que van obligar a revisar-lo i que analitzaran el nou document. Forestalia impulsa diversos parcs solars i eòlics a l’Aragó subordinats a la construcció de línies elèctriques.
Ratificada la línia de molt alta tensió del Jussà amb correccions
El ministeri per a la Transició Ecològica també ha donat llum verda al projecte de Forestalia al Jussà, en concret, la MAT Valsalada-Laluenga-Isona que també va generar una allau d’al·legacions. L’Estat avala aquest projecte juntament amb sis megacentrals eòliques a les quals servirà de línia d’evacuació.
No obstant, per la seua banda el Govern va condicionar la seua viabilitat a informes de la Generalitat sobre polítiques ambientals i mesures correctores i protecció d’espais protegits.

Rebuig del Govern
Per la seva part, el departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha anunciat que emprendrà mesures legals i administratives per oposar-se a la tramitació . Considera "inconcedible" la seva aprovació i acusa el Govern espanyol de "deslleialtat institucional"
SEGRE