L’Espluga Calba negocia amb el bisbat la cessió de la rectoria

26/09/2023

El conveni inclourà l'ús de la nau principal per a esdeveniments civils i una proposta per reparar el rellotge, avariat des de fa una dècada

L'ajuntament de l'Espluga Calba i l'arquebisbat de Tarragona són a la recta final d'unes negociacions per a la redacció d'un conveni que permetrà la cessió al municipi de la rectoria i l'ús de la nau principal de l'església per a usos no relacionats amb el culte.
"Les postures de tots dos ja estan molt definides i properes", va reconèixer el primer tinent d'alcalde, Lluís Amat, que preveu la signatura definitiva del conveni en molt pocs dies. Tot i que cal precisar els detalls d'aquest conveni, en línies generals, la cessió de la rectoria suposarà que el consistori tingui un nou espai per organitzar tota mena d'activitats del poble, tant culturals com socials.
Paral·lelament, per primera vegada s'oficialitzarà l'ús regular de la nau principal de l'església de la Immaculada Concepció per a actuacions de més format. En aquest sentit, cal recordar que el 14 d'agost passat es va convocar en aquest mateix espai, per primera vegada, un concert musical dins del programa comarcal Garrigues Guitarfest.
"Amb la signatura de conveni oficialitzarem aquest tipus d´usos als quals l´arquebisbat ha accedit a acollir aquest estiu passat", va afegir Amat. Cal destacar que l'església de l'Espluga Calba, inclosa per la Generalitat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, acull dos murals de l'artista de Tàrrega, Josep Minguell.
Paral·lelament, durant les negociacions, i segons fonts municipals, responsables eclesiàstics s'han compromès a oferir a l'ajuntament assessorament tècnic per a la reparació del rellotge del campanar, aturat per una avaria des de fa més de deu anys. Un cop el consistori hagi valorat el cost que suposa aquesta reparació, estudiarà la viabilitat de sufragar-lo. “Entenem que el rellotge està al servei del municipi i dels veïns, per la qual cosa assumim aquest cost”, va argumentar el segon regidor.
Albert González Farran