Les Borges referma el seu compromís amb la història amb el tradicional homenatge a la figura del president Macià

24/12/2021

Tindrà lloc aquest dissabte, 25 de desembre, coincidint amb el 88è aniversari del seu traspàs

L’acte estarà encapçalat per l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. També han confirmat la seva assistència les diputades Meritxell Serret i Anna Feliu; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, el director de Drets Socials a Lleida, Joan Segura, la directora de Justícia a Lleida, Montserrat Messeguer, i el diputat provincial per les Garrigues Carlos Gibert, així com la majoria dels regidors i regidores de l’Ajuntament de les Borges Blanques, entre altres autoritats.

 

Parlaments, música i la tradicional ofrena floral

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, s’encarregarà de conduir l’acte, que també comptarà amb intervencions de la consellera Violant Cervera i del president de la Diputació, Joan Talarn. Per la seva banda, l’historiador Marc Macià, tècnic del centre d’interpretació dedicat a la figura del president Macià, oferirà una explicació centrada en el complot de Prats de Molló, una temptativa d'invasió militar des de la Catalunya del Nord per a independitzar Catalunya, planificada per Macià. Igualment, l’acte comptarà amb la intèrpret Sònia Tost, professora de l’Escola de Música de les Garrigues, que oferirà tres peces musicals, i amb la tradicional ofrena floral a la figura de Macià, una vegada hagin acabat els parlaments.

Durant la seva intervenció, està previst que l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, demani a la Diputació de Lleida un conveni perquè aquesta institució pugui participar en els costos de manteniment de l’Espai Macià, que actualment sufraga el consistori borgenc de manera exclusiva. Igualment, Palau té previst demanar a la consellera Cervera que des de la Generalitat s’ajudi a aconseguir augmentar l’oferta de pisos d’habitatge social per a les famílies en risc de vulnerabilitat de les Borges.

 

L’Espai Macià commemora els 88 anys de la mort del president

L’Espai Macià, el centre d’interpretació dedicat a la figura del president Macià a les Borges commemora aquests dies el 88è aniversari del traspàs de Francesc Macià amb diferents activitats. Aquest dimarts ha estrenat la segona càpsula audiovisual, dedicada a la mort del president, que ha estat produïda per Les Borges TV, i ja està disponible al canal de YouTube i les xarxes socials de l’Espai Macià. Igualment, aquest dijous, 23 de desembre, l’historiador Jordi Soldevila ha presentat el llibre ‘Enric Arderiu i Vall: L’exemple d’intel·lectual noucentista a les terres de Ponent’, una obra que tracta d’aquesta figura política clau que va influir profundament en el pensament de Macià.

 

Macià, una figura cabdal pel catalanisme i per les Borges

Francesc Macià, 122è president de la Generalitat de Catalunya, va néixer a Vilanova i la Geltrú el 21 de setembre de 1859, tot i que era fill d'una família originària de les Borges Blanques, que es dedicava al comerç de vi i de l'oli, per la qual cosa va estar molt vinculat a les Garrigues. Macià va morir el dia de Nadal de 1933 i, per aquest motiu, fa dècades que les Borges Blanques li ret un homenatge el 25 de desembre.

Infolleida