Les Borges reclama més freqüències per a la línia de tren de rodalies

14/09/2023

L'ajuntament lamenta unes freqüències insuficients, que condemnen la línia a la marginalitat

El govern municipal de les Borges Blanques lamenta que, una vegada més, no es contempli cap canvi a la línia R13/R14 i se la continuï deixant amb unes freqüències absolutament insuficients, que condemnen la línia a la marginalitat i, en última instància, a l’eliminació de serveis amb l’argument de la baixa demanda. La queixa es manifesta just després de l’acord anunciat ahir entre la conselleria de Territori de la Generalitat i el Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana per doblar les freqüències actuals de Rodalies Lleida abans de final d’any, que només fa referència als trens de la línia R12 entre Lleida i Cervera, que passarien de 6 a 12 de trens, però no esmenta en cap moment la línia R13/R14, que també forma part de la xarxa.
Malgrat la posada en marxa el novembre passat d’un nou comboi a les tardes dels diumenges i festius, les Borges Blanques i la resta d’estacions de les Garrigues continuen estant sense ni un sol tren durant àmplies franges horàries, com sis hores seguides als matins sense cap servei en sentit Lleida-Barcelona o cinc hores seguides sense cap servei en sentit Barcelona-Lleida. Cal recordar que el primer tren de les Garrigues que arriba a Lleida ho fa a les 10 del matí o que l’últim que surt de Lleida cap a les Garrigues els dies laborables ho fa a quarts de 6 de la tarda.
L’alcalde de les Borges, Josep Farran, recorda que el desembre del 2021 el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció que, a més de demanar la inversió de l’Estat pendent  en Rodalies i el traspàs definitiu de la xarxa a Ferrocarrils de la Generalitat, instava el govern català a reconsiderar l’exclusió de la línia R13/R14. “Han passat els anys i han canviat les conselleres, però continua l’exclusió de les Borges i comarca”, diu Farran.
L’alcalde reconeix el salt endavant que va suposar la implantació de la línia de bus exprés.cat entre Lleida i les Borges, però recorda que també hi ha bus exprés.cat entre Lleida i Tàrrega/Cervera “i això no impedeix que s’hi dobli igualment la freqüència de trens”. A les portes de la Setmana Europea de la Mobilitat, Farran també apel·la a no menystenir el transport públic més enllà de les Borges i Juneda: “la nostra línia ferroviària no s’entén sense el paper de vertebració territorial que juguen també les estacions de la Floresta i Vinaixa, així com la connexió amb Montblanc, que obriria la porta a la mobilitat entre les comarques de Ponent i les del Camp de Tarragona, històricament connectades”.

Infolleida