Les Borges reclama igualtat aquest 8M i presenta dues campanyes per visibilitzar la dona

08/03/2023

Per aquest divendres, hi ha prevista una jornada d’emprenedoria femenina al Centre d’Empreses Innovadores

La capital de les Garrigues ha acollit els actes centrals per commemorar el Dia Internacional de les Dones, amb la presentació de dues campanyes al voltant de la igualtat d’oportunitats i de la menstruació, i amb la tradicional lectura del manifest institucional davant de l’Ajuntament. Igualment, la Biblioteca Marquès d’Olivart va acollir aquest dimarts una xerrada sobre les dones escriptores, i aquest divendres hi ha prevista una jornada al CEI per abordar l’emprenedoria femenina.

Aquest dimecres al migdia, l’entrada de l’Ajuntament de les Borges ha acollit la presentació de les campanyes 'Un món d'oportunitats, fes allò que més t'agradi’ i 'Menstruació Lliure de Residus i Tabús, i també la lectura del manifest institucional de l'Institut Català de la Dona (ICD) amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

En concret, la primera de les campanyes, impulsada per l'Ajuntament de les Borges Blanques, pretén contribuir a la igualtat de gènere en l'accés al món laboral i la formació, vol trencar estereotips de gènere i donar visibilitat a l'ampli ventall de professions que poden exercir les persones independentment del seu gènere. A través de diferents cartells, s'han volgut visibilitzar dones que estan treballant en professions sovint ocupades per homes, com és el cas de l'agricultura, on es calcula que treballen només un 15.1% de dones, davant d'un 84.9% d'homes.

La segona campanya, ‘Menstruació lliure de residus i tabús’, ha servit per donar a conèixer la menstruació sostenible a través un taller d’educació menstrual, que s’ha dut a terme conjuntament amb l’empresa Ruscus, per tal que les borgenques tinguin totes les eines per transformar la seva vivència menstrual. En aquest sentit, també s’ha aprofitat per anunciar que el consistori borgenc repartirà a partir de l’abril un kit de productes d’higiene femenina, que consta d’una copa menstrual i dues compreses de roba, a persones de 18 a 20 anys. Una iniciativa que l’Ajuntament duu a terme conjuntament amb l’Àrea de Joventut.

A més a més, aquest dimecres a les 20 hores hi ha prevista l'estrena de l'exposició 'La Veu de Totes', a càrrec d'Alba Torrelles i Carmen Ortiz al Casal Marino. Els actes relacionats amb el Dia de la Dona a la capital garriguenca van arrencar aquest dimarts, 7 de març, amb una xerrada sobre dones escriptores que va anar a càrrec de l’autora ‘Raquel Gámez-Serrano, a la Sala Maria Lois de la Biblioteca Comarcal Marquès d’Olivart.

Igualment, per aquest divendres, 10 de març, el consistori borgenc ha organitzat una jornada d'emprenedoria femenina, conjuntament amb Frida Digital, en la qual s'englobaran diferents activitats liderades per dones emprenedores de les Terres de Lleida. L'activitat, que és gratuïta, es desenvoluparà a la Sala d'Actes del Centre d'Empreses Innovadores (CEI) de les Borges , a partir de les 18.30 hores. Entre altres coses, la jornada comptarà amb exposicions de fotografia obertes al públic, amb una benvinguda de l'alcaldessa borgenca, Núria Palau, una entrevista en directe al voltant de l’emprenedoria local que s'emetrà al programa de Les Borges TV, un taller de motivació, una xerrada, un tast de vins i de productes locals i un xoucooking. Cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/3ENNYnG

Infolleida