La DOP Garrigues preveu un 15% menys d'oli i planteja compartir molins

28/09/2023

Els productors no assoliran els 2,5 milions de quilos d'oli, molt lluny dels 7 milions del potencial que té la DOP

La producció d'oli tornarà a caure un any més a la zona de Denominació d'Origen Protegida (DOP) Garrigues. El seu consell regulador estima la caiguda entre un 10 i un 15% després d'haver-se reunit amb els productors, que van aportar els seus càlculs de collita en una assemblea organitzada dimarts passat a les Borges Blanques. A la campanya del 2022, els membres de la DOP van assolir els 2,7 milions de quilos d'oli, una quantitat que ja se situava molt per sota dels 7 milions del potencial que té la DOP. Aquest any, es preveu que la producció no superarà els 2,5 milions. "Tot depèn del rendiment que finalment tinguin les olives", va indicar el president del consell regulador, Enric Dalmau, encara que amb tota seguretat la sequera farà baixar la producció per segon any consecutiu. En qualsevol cas, els productors s'han emplaçat a reunir-se de nou durant la collita (prevista entre finals d'octubre i desembre) per concretar-ne millor les estimacions.
Durant la reunió de dimarts, els membres inscrits a la DOP van plantejar la possibilitat de compartir molins per abaratir costos de producció. Cal recordar que el preu de venda de l'oli ha incrementat gairebé el 40% aquest darrer any a causa tant dels costos de producció (sobretot per la despesa energètica dels molins) com de l'escassetat d'oli. “Atesa la inferior quantitat d'olives que haurem de moldre, és una proposta que deixem les cooperatives damunt la taula”, va advertir ahir Dalmau.
Compartir molins és una pràctica encara molt poc habitual entre els membres de la DOP. Cada productor té la seva pròpia infraestructura i molts són defensors de distribuir l'oli que procedeixi exclusivament dels seus socis. L'any passat hi va haver una prova entre les cooperatives Sant Isidre de Borges Blanques, Arbeca i l'Espluga Calba per moldre fins a 10.000 litres del seu oli verd (de les olives més prematures) per optimitzar els seus recursos. Per a aquesta campanya, s'encoratja els productors a ampliar aquesta pràctica, a causa de la seva limitació a vendre exclusivament oli que es produeixi dins de la DOP.
En qualsevol cas, el consell regulador i els membres de la zona protegida confien que el mercat redueixi els preus de l'oli quan comença la producció nova. "Entenem que l'augment desorbitat que estem experimentat és degut a l'escassetat de reserves de final de campanya", comenta Dalmau.

Malestar dels no inscrits per la manca de negociació
Els productors d'oli que estan fora de la DOP han enviat una carta al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, per comunicar-li el malestar per no haver-se convocat la taula de treball des del juny passat. Aquesta taula va ser creada per trobar una solució davant l'augment de denúncies per part de la DOP i de multes imposades pel Govern per l'ús del terme 'Garrigues' per part dels no inscrits a les seves etiquetes o publicacions. "Aquest silenci no és constructiu", denuncien en aquesta carta, que recorda que entre les exigències hi ha l'aprovació d'una guia de bones pràctiques, més controls de qualitat i prioritzar l'oleoturisme com a motor econòmic.
De moment, els responsables d'Acció Climàtica només es reuniran amb els membres del consell regulador de la DOP. Aquesta trobada està prevista per al dia 5 d'octubre a Lleida i serà en aquesta reunió on es marqui un possible nou calendari per a la taula de treball amb els no inscrits. “Nosaltres no hi estem negociant”, va emfatitzar ahir Enric Dalmau, “perquè només ens preocupem pels nostres membres”. En aquest sentit, el consell regulador obre les portes del seu organisme als no inscrits “sempre que compleixin els requisits”.
Albert González Farran