Juneda, fòrum fotoperiodístic

02/10/2023

Inauguren la 4a edició del Miravisions, en una jornada amb cinc presentacions i debats

Fotògrafs i professionals de la comunicació van reflexionar aquest cap de setmanna passat al Mas Miravall de Juneda sobre art, fotografia i el paper que juga la intel·ligència artificial en el futur del fotoperiodisme, en el marc de la 4a edició del certamen Miravisions, organitzat pel magazín digital La Mira i l’associació cultural La Torratxa. La trobada, que va arrancar divendres amb la inauguració de tres exposicions al Complex Cultural de Juneda, té com a objectiu debatre sobre la qualitat del fotoperiodisme de la mà d’experts del sector com Roser Vilallonga, Jordi Borràs o Joan Fontcuberta (vegeu el desglossament).
Joan Talarn, president de la diputació de Lleida –que patrocina l’esdeveniment amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs–, va participar ahir en l’acte inaugural, acompanyat de la directora general de Difusió de la Generalitat, Eva Pomares, i la regidora de Cultura de l’ajuntament de Juneda, Aina Camí. En l’acte també van ser presents el delegat de Cultura a Lleida, Albert Turull, i la diputada d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, juntament amb la directora de La Mira, Magda Gregori. Talarn va destacar que Miravisions ha apostat per “donar valor” a una de les disciplines periodístiques, la del fotoperiodisme, que “en l’actualitat ha de reflexionar sobre quin és el seu paper en una societat en la qual els mitjans de comunicació s’han democratitzat”. Gregori va remarcar la necessitat de celebrar aquestes jornades perquè la fotografia és un element “essencial” per explicar la realitat. Miravisions va culminar ahir diumenge amb una classe magistral a càrrec del fotoperiodista Emilio Morenatti, premi Pulitzer.
El fotògraf, artista conceptual, assagista i crític i promotor d’art Joan Foncuberta va ser un dels participants dissabte en el Miravisions, al debat Fotografia vs. Art, amb la fotògrafa Marta Mas, moderat per la periodista Teresa Ferré. La periodista Laura Rosel va entrevistar la fotògrafa Roser Vilallonga i un debat sobre fotoperiodisme i intel·ligència artificial van ser altres actes de la jornada.

SEGRE