Arriba la tercera edició del Festival Llavors a les Borges

19/06/2024

Sota la direcció d'Anna Puig, el festival ofereix una àmplia gamma d'esdeveniments

Les Borges Blanques acull, del 28 al 30 de juny, una nova edició del projecte 'Llavors, perquè tot comença amb la sembra'. Les dues primeres edicions, que van començar l'any 2022, van desenvolupar-se com un projecte intrínsecament acadèmic i, fruit del bon acolliment rebut i les ganes d'oferir més esdeveniments al públic de les Borges Blanques, enguany es presenta el 'Festival Llavors'. És una celebració que posa èmfasi en la importància de l'intercanvi musical, amb una àmplia gamma d'esdeveniments, concerts i conferències, conduïts per alumnes de grau superior de música i per professionals de la música i experts en diferents àmbits. Sota la direcció artística i musical d'Anna Puig, 'Llavors' vols ser un lloc d'arrelament i de trobada.  

Les Borges Blanques ofereix un entorn descentralitzat, lluny de la gran ciutat on normalment desenvolupen la seva activitat acadèmica, que els hi permetrà actuar amb calma i tranquil·litat, essent una experiència acadèmica única. Des de tallers de ioga a càrrec de Desirée Gallart fins a sessions d'educació emocional, passant per tallers de lutieria, cada moment està dissenyat per fomentar la interacció entre els músics i aprofundir en la construcció. L'objectiu és fomentar la interacció entre músics, compartint espais, inquietuds i punts de vista.

Enguany, 'Llavors' dedica el seu festival a la figura de Pau Casals. No només celebra la seva música, sinó també els seus ideals i la seva visió d'un món millor a través de la música i la cultura. Així doncs, l'edició d'enguany busca apropar-se a la seva figura des de diferents perspectives, explorant tant la seva aportació musical com el seu llegat polític i social. 

El festival obrirà l'edició d'enguany el divendres, 28 de juny, a les 21 hores, amb un concert de violoncel a càrrec d'Erica Wise, en homenatge a la gran figura de Pau Casals a l'Església de l'Assumpció de Maria de les Borges Blanques. 

El dissabte, 29 de juny, arrencarà amb una conferència a càrrec de la violoncel·lista Laia Puig, exbecada de la Fundació Pau Casals i estudiosa de la seva figura, a les 11 hores, al Centre Cívic. Els assistents coneixeran els aspectes més importants de la figura del mestre del Vendrell, la seva innegable aportació a l'escenari musical català de l'època i la seva figura com a activista polític, sempre amb la música com a llenguatge universal d'intercanvi cultural i polític. 

Al vespre, a les 20 hores, es farà un concert titulat 'Itinerari musical', on els músics actuaran a vuit punts diferents del municipi que tocaran quan soni el campanar. Amb l'ajuda d'un mapa, el públic podrà recórrer a peu aquests punts i gaudir de la música en les diferents ubicacions, creant una experiència única i enriquidora per a tots els assistents. 

El diumenge, 30 de juny, Eduard Sitjàs, luthier català gironí, oferirà una conferència sobre el seu treball, a les 11 hores, al Centre Cívic. Explicarà tot el procés, des de la selecció de la fusta fins a la construcció d'un instrument personalitzat, una oportunitat per entendre i apreciar l'art de la lutieria.

Al vespre es durà a terme el concert central del festival a càrrec dels alumnes participants, amb un repertori de música de cambra que inclourà peces de diferents estils. Es farà, a les 20 hores, al pati interior del Casal Marino, on ja es van fer concerts les passades edicions. Després d'aquest últim concert, el públic podrà compartir impressions, observacions amb els músics, establint una conversa informal i connectar els dos protagonistes del festival, els músics i el públic. 

L'edició d'enguany incorpora un nou format del concert, 'Itinerari musical', on els músics s'ubicaran en vuit punts emblemàtics del nucli antic de les Borges Blanques: entre el Terrall i la plaça de la Capella, passant per Plaça 1 d'Octubre, l'ajuntament i l'església.
Els músics interpretaran obres molt variades de compositors com Honegger, Paganino, Berio i Kurtag, entre altres, amb una durada d'uns cinc minuts. Cada quart d'hora començarà un nou torn on s'interpretarà una altra obra musical en un altre punt.

Fotos: Ajuntament de les Borges Blanques

InfoLleida