Ester Rué: “Esperem que Benvinguts a Pagès millori les xifres de l’any passat”

30/05/2019

A les Garrigues TV entrevistem Ester Rué, tècnica de Turisme del Consell Comarcal de les Garrigues. Amb ella conversem sobre Benvinguts a Pagès, que se celebrarà aquest cap de setmana a la comarca. Des del Consell esperen superar el més d’un miler de participants de la darrera edició.

Què és Benvinguts a Pagès?

Benvinguts a Pagès és una iniciativa que es desenvolupa a tot Catalunya on les explotacions obren al públic per donar a conèixer els seus camps, com treballen els seus productes i com els elaboren.

A les Garrigues qui hi participa?

Pel que fa a les explotacions hi ha una mica de varietat: oli, mel, vi i fruita. Hi participen 10 explotacions: Apicultura Bee Happy de Juncosa, Bovera Activa, Cal Perico Pomes d’Altura de Bellaguarda, els cellers Tomàs Cusiné del Vilosell, Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles i Vinya els Vilars d’Arbeca. Així com l’Hort de Ca la Cistellera de Juneda, les Tòfones de Bellaguarda, lo Caragol de la Serra de Juncosa i Olis Bellaguarda.

I pel que fa a les activitats complementàries?

De fet, enguany hi ha vint activitats complementàries, el doble que la passada edició i molt diverses. Això permet oferir un ampli ventall perquè els turistes puguin escollir. Per exemple, el que agrada  més a la canalla són els animals, així doncs, tenim activitats amb corders a Arbeca i vedells a Bellaguarda. Després hi ha una activitat a Juneda fer de grangers. D’altra banda, també tenim una activitat a la destil·leria de Fulleda o una visita guiada als ViversJaume Pelegrí d’Arbeca. Enguany també, alguns municipis organitzen activitats coordinades, com per exemple a Arbeca, on l’Agrobotiga farà tasts d’olis i d’embotits casolans i la floristeria local s’ha ajuntat per fer un taller de flors autòctones. Als Torms també fan un taller d’olivada, que és nou.

Les explotacions tenen un horari fixe de visita (de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores el dissabte i de 10.00 a 14.00 hores i la tarda opcional el diumenge), les activitats complementàries es poden programar lliurement. Per exemple el CCOC fa una activitat dissabte al matí, una altra dissabte a la tarda  i una tercera diumenge al matí, això permet variar.

I els allotjaments i restauradors?

Els allotjaments també han augmentat respecte a l’any passat i a més, ofereixen un detall als turistes que es quedin a dormir. Pel que fa als restauradors, hi ha deu restaurants que aquests dies faran uns menús especials “Benvinguts a Pagès”. A més es demana als restauradors que els menús tinguin com a mínim tres aliments de productors locals que participin a Benvinguts a Pagès. D’aquesta manera, el públic també pot degustar els productes.

Què s’ha de fer per participar-hi?

Les explotacions estan obertes i no s’ha de fer reserva, és aconsellable anar-hi a les hores en punt, que és quan normalment comença la visita guiada que acostuma a durar 60 minuts aproximadament, tot i que sempre es fa de més i de menys.

Tot i que hi ha visites que podrien durar més d’una hora, s’intenta fer en aquest temps perquè així la gent no s’hagi d’esperar molt. El Benvinguts a Pagès és per fer un tastet i que els visitants puguin tindre una primera impressió, conèixer el producte i la zona i tornar un altre dia si s’han quedat amb ganes de més.

Hi ha alguna activitat que s’hagi de reservar?

Pel que fa a  les activitats complementàries a la majoria s’ha de reservar, tot i que està indicat. Ja que aquestes funcionen una mica diferent pel que fa a horaris i n’hi ha que tenen límit de participants.

I allotjaments i restaurants?

Als restaurants es pot reservar, però normalment la gent el que fa és escollir just a l’hora de dinar. De reserves  no n’hi va haver moltes l’any passat, és una cosa que s’improvisa.

Han augmentat les activitats complementàries però han baixat les explotacions, per què?

L’any passat hi havia moltes explotacions relacionades amb l’oli i Benvinguts a Pagès, tot i estar encarada a tothom, té un públic infantil que es veu més atret pels animals. A més, pel que fa a l’oli, estem fora de campanya i potser en aquests moments no és prou atractiu. Tot i que hi va gent, potser no crida tant l’atenció. Per això, alguns pobles han decidit que només hi participi un productor, així no es fan la competència els uns als altres.

Quines expectatives teniu? Espereu superar les xifres?

Creiem que sí, perquè l’any passat hi havia menys activitats i crec que enguany les que hi ha poden atraure molta gent. A més, pel que fa a les explotacions, per exemple, hi ha la dels caragols de Juncosa, que és nova i diferent.

Infolleida