Vint parades a la Mostra Gastronòmica de Bellaguarda

22/02/2024

A punt, la cinquena edició de diumenge

La Mostra Gastronòmica de l'Oli i la Tòfona de Bellaguarda reunirà diumenge en la seva cinquena edició una vintena de parades, la gran majoria de les quals de productes de proximitart. La jornada començarà a les vuit del matí amb un esmorzar de brasa i oli d’oliva verge extra les Trilles, a la Cooperativa del Camp de Bellaguarda, on també es podran visitar les instal·lacions del molí amb cita prèvia.

A les deu, tindrà lloc la inauguració oficial de la Mostra amb l’obertura de l’Espai Mercat, a la sala polivalent, un espai de fira de productes gastronòmics elaborats a la màxima proximitat possible. D’aquesta manera es vol respectar un espai d’intercanvi de productes de qualitat i elaborats per petits productors de la zona.

Per conèixer l’innovador cultiu de la tòfona, a les 11.30 hores i a les 12.30 hores, es faran demostracions del treball dels gossos tofonaires en la cerca d’aquest apreciat fong. També hi haurà un Espai Cuina, ubicat a l’obrador.

D’altra banda, a les 10.15 hores, hi haurà un showcooking, amb el xef Àngel Esteve, del restaurant Sisè, que iniciarà l’activitat culinària preparant diferents propostes gastronòmiques amb OOVE i tòfona.

Posteriorment, hi haurà un tast d’oli, a càrrec del tastador de Panell, Marcel Vidal. A l’hora del vermut musical, es faran degustacions culinàries, amb un sistema de tapes on el protagonista del plat seran els productes de proximitat, l’oli i la tòfona. També s’ha previst que el Bar Cal Ros ofereixi un menú dedicat a aquests dos productes protagonistes dels cultius de Bellaguarda, amb reserva prèvia.

L’organització també ha previst un ‘Espai Infantil’ en què s’organitzaran un concurs de dibuix i un taller de crema de xocolata a l’oli. 

El diputat Òscar Martínez; l’alcalde de Bellaguarda, Olegari Alberich; la presidenta de l’Associació Els Vilars, Dolors Montagut, i la tècnica de desenvolupament rural i del sector agroalimentari de les Garrigues Altes, Judit Tribó, van participar ahir en la roda de premsa de presentació. La Mostra està organitzada per productors de Bellaguarda, la Cooperativa del Camp i l’Ajuntament. Òscar Martínez va dir que “es tracta d’un aparador singular”, on es dona a conèixer l’activitat dels productors de la comarca, “que aposta pel territori i pels productes únics i apreciats que s’hi poden trobar”.

Dolors Montagut va posar el focus en el fet que “els pagesos de Bellaguarda també han estat pioners en la plantació de tòfona a la zona de les Garrigues. La unió del cultiu tradicional per excel·lència i els cultius innovadors fa dels productes de Bellaguarda un bé molt preuat per poder gaudir de la millor experiència gastronòmica”. Olegari Alberich va recordar que, de la vintena de parades que hi haurà durant la jornada, només n’hi haurà una per a cada producte, per donar més visibilitat al producte del paradista. En aquest sentit, tots els productes seran de proximitat.

De la seva banda, Judit Tribó, que porta la gerència de l’obrador compartit, va destacar que es fa un “coworking per a emprenedors que busquin transformar producte agroalimentari per fer-ne la venda directa, oferint assessorament i ajuda per complir amb la normativa sanitària”.

Foto: Diputació de Lleida

InfoLleida