Les Borges retira la placa del carrer General Güell

22/04/2024

Era un militar compromès amb la dictadura de Franco


L'ajuntament de les Borges Blanques va retirar finalment dissabte passat
la placa del General Güell. Aquest militar va néixer a les Borges Blanques el 1865 i, en acabar, la Guerra Civil espanyola, va estar a la primera fila política i militar, implicant-se profundament amb la dictadura del general Franco.

Les Borges Blanques, tenia aquest petit carrer dedicat a la seva figura. La Comissió Ciutadana de la Memòria Històrica de la població, n'havia demanat el canvi de nom així com diversos grups polítics. Finalment, el gener del 2020 el Ple de l'Ajuntament de les Borges aprovà per unanimitat iniciar un procés participatiu per escollir un nom nou.

L'alcalde Josep Farran va destacar la importància d'una renovació del nomenclàtor dels carrers, assenyalant que una part substancial d'aquest nomenclàtor data de l'època de la transició democràtica. Així doncs, cal una revisió en profunditat dels noms des d'una perspectiva de memòria històrica i de gènere. Es remarca la manca de representació femenina en els noms de carrer a les Borges Blanques, una realitat que es pretén abordar en aquest procés de renovació. Pròximament, es posaran les bases d'aquesta iniciativa, marcant l'acte d'avui com a punt de partida.

Foto: Ajuntament de les Borges Blanques
InfoLleida