Els municipis de les Garrigues Altes demanen no estar discriminats de l’òrgan de govern del Fons Nuclear.

29/03/2023

Valoren positivament que els municipis de la demarcació de les Garrigues i el Segrià hagin estat finalment inclosos com a beneficiaris del Fons. Han demanat una reunió amb el Sr. Albert Castellanos, Secretari d'Empresa i Competitivitat.

El passat 10 de març amb la Llei de mesures fiscals de 2023, la coneguda llei d’acompanyament dels pressupostos, el Parlament de Catalunya va aprovar que els municipis de la província de Lleida (Garrigues sud i Segrià sud) s’incloguessin com a beneficiaris del Fons Nuclear, fet que els municipis de les Garrigues Altes valoren molt positivament ja que representa més recursos pel territori per implantar polítiques de desenvolupament local amb la finalitat de revertir el despoblament. El sistema urbà de les Garrigues Altes és dels que ha patit més pèrdua de població de Catalunya els darrers anys.

 Tot i això els municipis demanen no estar exclosos de l’òrgan de govern que ha de regir aquest fons, ja que no te cap lògica racional que els municipis de la demarcació de Lleida estiguin discriminats de l’ens que ha de prendre les decisions sobre la distribució dels diners recaptats amb el Cànon Nuclear.

 El passat desembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una modificació del Fons Nuclear mitjançant la qual aquest passava del 20% de l’impost recaptat al 50%, és a dir de 24 a 60 milions d’euros. L’import a percebre pels 8 municipis de les Garrigues Altes serà de 400.000 euros per municipi, el que representa 3,2 milions d’euros de finançament per a polítiques de repte demogràfic per a l’any 2023.

 Amb la finalitat revertir la discriminació a l’òrgan decisori del Fons Nuclear els municipis de les Garrigues Altes han demanat una reunió amb el Sr. Albert Castellanos, Secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Infolleida