Destacada App
Pell de Llop, el nou vi del celler Cusiné
Fet de les terres calcàries i pedregoses de les Garrigues
L'empresari mollerussenc Tomàs Cusiné llança al mercat el vi blanc Pell de Llop elaborat amb raïm de vinyes de macabeu format en vas a la Serra de la Llena, en terres calcàries i pedregoses a 730 metres d’altitud a les Garrigues. Es va recollir a mà el setembre del 2024 seleccionant en vinya els carrassos de pells més madures en un moment encara amb acidesa i grau moderat.
Després de sis anys d’experimentació amb microvinificacions, maceració pel·licular i elaborant onze vins al seu celler d’autor de la DO Costers del Segre al Vilosell, Tomàs Cusiné treu al mercat el primer vi en la tendència de mínima intervenció, amb els mateixos sulfíts naturals. Per a la seva vinificació, Cusiné ha recuperat la vella metodologia de treball de fermentar i macerar el raïm blanc amb la pell, desrapant-lo i encubant-lo en un dipòsit d’acer inoxidable on fermenta amb els seus propis llevats durant onze dies a temperatura controlada entre 16-20 °C fent pigeages diaris de les pells. Es desbota i es premsa una vegada acabada la fermentació alcohòlica i la malolàctica. Finalment, reposa en un foudre de roure francès de 3.200 litres durant 6 mesos.
Pell del Llop, com la resta de vins del grup de cellers de Tomàs Cusiné –Castell del Remei, Cérvoles Celler i Cara Nord–, és ecològic certificat pel CCPAE i apte per a vegans. La producció total és de 4.000 botelles i es comercialitza al mercat al preu de 10,95 euros.
Nous matisos
El resultat és un vi de color daurat amb reflexos ambarins; aromàticament complex i canviant amb notes de flors blanques com la del taronger, fruita blanca com la pera i fruita cítrica, i lleus tons herbacis amb matisos lleugerament oxidatius i salins; i en boca té una entrada directa amb textura volumniosa i tanins lleugers provinents de la pell, una bona acidesa que equilibra el cos del vi, un regust llarg amb persistència de notes amargues fines, i fruita madura i record de pell de taronja i espècies suaus.
El seu nom s’inspira en el mètode de vinificació basat en el contacte del most amb les pells del raïm durant la fermentació, i en la denominació amb el sobrenom de llops per referir-se als habitants del Vilosell, on es localitzen les parcel·les i el celler on s’elabora.
Tomàs Cusiné és el celler d’autor de l’enòleg català en el qual experimenta més investigació en viticultura i pràctiques biodinàmiques i regeneratives.