Jornada sobre exportacions impulsada per Tres Cadires

12/06/2025

Una iniciativa adreçada al sector del vi i dels licors

AGRICULTURA I RAMADERIASOCIETATTURISME
Arbeca

al Trepat de Tàrrega va reunir dimarts una jornada de "networking" adreçada a professionals del sector del vi i els licors, amb la voluntat de reflexionar i compartir estratègies sobre els reptes d'exportar productes artesans i d'alta qualitat. La jornada "Petits elaboradors davant el repte d'exportar vins i licors d'alta qualitat" impulsada per la cooperativa Tres Cadires d'Arbeca, juntament L'Olivera i Sarau Estudi, va oferir un espai d'intercanvi d'experiències i coneixements entorn dels processos d'internacionalització per part de petits productors, amb una mirada realista, crítica i inspiradora.

La trobada va començar amb la presentació dels projectes L'Olivera, cooperativa de vins i olis amb seu a Vallbona de les Monges i Can Calopa (Barcelona), i Tres Cadires, obrador compartit d'Arbeca especialitzat en licors i vermuts artesans. Ambdós projectes van remarcar el seu compromís amb l'economia social i la qualitat com a eix de valor en els mercats exteriors.

Un dels punts forts de la trobada va ser la taula rodona amb professionals que lideren estratègies d'exportació en diversos cellers catalans. Hi van participar Josep Almirall, del celler Domenio, Eva Salud, de Bouquet d'Alella i vinculada també a Tres Cadires, Maite Esteve, de Vins el Cep, Jordi Estrada, export mànager de diversos projectes com Mas Rodó o 7103 Petit Celler, Louise Jorgensen, de Padró & Co i Toni Farrés, de L'Olivera Cooperativa.

Durant el debat es van abordar temes clau com la selecció de mercats, la construcció d'una marca amb identitat pròpia i un bon storytelling, les tendències emergents (com els vins de mínima intervenció, de baixa graduació o els licors d'autor) i la importància de trobar partners comercials que comparteixin valors i estratègies.

Tal com es va destacar en les conclusions, ser petit també té la seva part positiva, (agilitat, flexibilitat) per obrir nous mercats, sempre que es treballi amb una estratègia clara, productes amb valors diferenciadors i una organització eficient. Així com també l'ús d'eines digitals i la cooperació entre petits productors, van aparèixer com a factors clau per avançar.

La jornada va finalitzar amb un vermut de cloenda que va permetre seguir generant sinergies entre les persones assistents.

La jornada s'emmarca dins de les accions del projecte "Intercooperar per exportar", una iniciativa impulsada per les cooperatives Tres Cadires (Arbeca), L'Olivera (Vallbona de les Monges) i Sarau Estudi (Lleida), per obrir i potenciar la internacionalització de vins, vermuts i licors cooperatius; i promogut i finançat pel programa Singulars de la Generalitat de Catalunya - Departament d'Empresa i Treball.

InfoLleida