Esmorzars de forquilla a les Garrigues Altes amb l’oli extra verge com a protagonista
Se celebraran els caps de setmana del mes de novembre i fins al 15 de desembre, com a mínim, en sis establiments de Bellaguarda, Granyena de les Garrigues, Juncosa, la Granadella, el Cogul i Bovera
El projecte ‘Esmorzars de forquilla extra verge’ es durà a terme durant els caps de setmana del mes de novembre i fins, com a mínim, al 15 de desembre de 2025 en sis establiments de restauració de les Garrigues Altes. També hi ha assistit el propietari de Cal Pebre, de Bovera, Joan Pere Campiña.
Els establiments participants són el bar Ros, de Bellaguarda; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; el bar Casal, de Juncosa; el bar Sport, de la Granadella; el Centre recreatiu, del Cogul, i Cal Pebre, forn de pa i cafeteria tradicional, de Bovera.
Els sis establiments oferiran esmorzars de forquilla amb plats típics de la comarca, acompanyats d’oli d’oliva verge extra de les cooperatives i molins locals, coincidint amb l’arribada de la nova collita. En aquest sentit s’ha manifestat Benito Gili, que ha parlat de l’oportunitat d’aprofitar que els esmorzars de forquilla estan de moda “i que tenim un producte estrella com l’oli per donar a conèixer aquesta comarca”.
Amb aquesta proposta es vol donar a conèixer l’oli nou en el seu context natural: la taula i el territori. És una manera de reivindicar el valor del producte local, la cuina de poble i el paper dels bars i restaurants com a espais de vida i identitat.
Es tracta d’una iniciativa gastronòmica inclosa dins del programa ‘12 mesos, 12 paisatges’, de la Regió Mundial de la Gastronomia, que té per objectiu fer valdre l’oli d’oliva verge extra de la nova collita, promoure la cuina tradicional del territori i reforçar el vincle entre producte, paisatge i comunitat.
