Les Borges acollirà una vetllada poètica per homenatjar el metge, escriptor i polític Joan Colomines

02/11/2022

Tindrà lloc el pròxim 17 de novembre, i comptarà amb la participació d’una dotzena de representants de la política i la cultura, entre els quals alguns presidents de la Generalitat

Les Borges Blanques ja ho té tot a punt per acollir el pròxim dijous, 17 de novembre, la ‘Vetllada de poesia per la llibertat’, l’acte final de l’homenatge cívic dels 100 anys del naixement del metge, escriptor i polític català Joan Colomines i Puig, que tindrà lloc al Pavelló de l’Oli i comptarà amb la participació d’una dotzena de representants del món cultural i polític del nostre país, entre els quals alguns dels Presidents de la Generalitat de Catalunya.

L’Espai Macià de les Borges ha acollit la presentació d’aquesta vetllada poètica i de memòria col·lectiva, en què està previst que hi hagi una explicació sobre la vida de l’homenatjat, així com una lectura de poemes en cadena i de cançons escrites per l’autor. Hi han participat l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau; l’historiador principal de l’Espai Macià, Marc Macià, i el coordinador del Memorial Joan Cornudella – Joan Colomines, Joan-Ramon Colomines-Companys, que han donat a conèixer tots els detalls de al jornada, en la qual també es durà a terme la projecció d’alguns vídeos de la memòria de Joan Colomines.

Una dotzena de participants del món cultural i polític del país
En concret, hi participaran, a través de la lectura de poemes, els presidents de la Generalitat Artur Mas i Quim Torra, així com de Carles Puigdemont, a través d’un vídeo; el filòleg i professor Joan-Ramon Veny; la  professora de llengua i literatura catalanes Teresa Clota; el poeta i escriptor Àlvar Valls; la directora, productora i guionista Isona Passola; el polític Josep-Lluís Carod-Rovira, així com l’historiador principal de l’Espai Macià, Marc Macià, i el coordinador del Memorial Joan Cornudella – Joan Colomines, Joan-Ramon Colomines-Companys.

Igualment, també en formaran part l’activista Francesc Colomines, familiar de Colomines, que donarà a conèixer tots els detalls de la seva detenció a la batalla d’Urquinaona, així com Ariadna Tarrats, filla de l’activista antifranquista borgenc Albert Tarrats, al qual també se li farà un homenatge en el transcurs de l’acte. Per la seva banda, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, inaugurarà l’acte i també participarà en la lectura de poemes. Així mateix, està previst que l’homenatge compti amb la presència d’unes 125 personalitats del món de la cultura, de la política i de l’activisme.

Durant la presentació de la vetllada, s’ha posat en valor les Borges com a capital de l’independentisme històric, i la voluntat de cadascun dels actes que s’hi celebren a l’hora de recuperar la memòria democràtica de l’antifranquisme. Així mateix, també se n’ha parlat com la ciutat en què va néixer Joan Cornudella, ideòleg històric de l’independentisme modern i que també forma part del memorial que organitza aquest esdeveniment, el Memorial Joan Cornudella – Joan Colomines, amb la col·laboració de l’Espai Macià de les Borges i de l’Ajuntament de les Borges.

Altres activitats en el marc de l’homenatge a Colomines
Entre altres activitats de l’homenatge cívic dels 100 anys del naixement del metge, escriptor i polític català Joan Colomines i Puig, s’ha dut a terme en diferents escoles i instituts catalans una iniciativa per donar a conèixer aquest poeta als més joves, i, en aquest sentit, s’han dedicat classes a l’autor i s’han llegit els seus poemes. Igualment, i una vegada s’hagi celebrat l’acte, està previst publicar un recull de les obres completes de Joan Colomines, fer-ne un documental i una biografia.

Infolleida