Cérvoles Celler, el vi que fa parlar la muntanya

19/06/2025

El celler fundat per Tomàs Cusiné reivindica des de fa tres dècades la viticultura de muntanya amb vins guardonats que reflecteixen l’essència d’un paisatge elevat i autèntic

Cérvoles Celler és el repte que va emprendre Tomàs Cusiné fa gairebé 30 anys amb el propòsit de retre homenatge a un territori vinícola ancestral, recuperant una pràctica que aleshores no propiciava major interès en el món del vi: la viticultura de muntanya. 

Es tracta d’un tresor vinícola que es troba entre 700 i 750 metres en un territori elevat, solcat per rius nascuts a la Serra de la Llena, que han erosionat el terreny, formant importants valls. Boscos de pins, roures i alzines conviuen amb conreus tradicionals, entre els quals ametllers, oliveres i vinyes. 

És sinònim de viticultura de muntanya, que implica treballar a altituds més elevades, amb sòls pobres i un clima més extrem, amb nits fresques i dies assolellats. Aquestes condicions afavoreixen una maduració lenta i equilibrada del raïm que s’hi cultiva (carinyena, garnatxa negra, sirà, ull de llebre, macabeu i chardonnay), preservant així millor l’acidesa i expressant una gran complexitat aromàtica. 

En l’elaboració, això es tradueix en vins amb una gran frescor, estructura i capacitat d’envelliment, que reflecteixen el caràcter del terrer. En són exemples el seu Cérvoles Blanc –macabeu i chardonnay–, premiat amb el Gold Korea Wine Challenge i el Gran Vinari d’Or com a Millor Vi de Catalunya, o el Cérvoles Negre, amb el Gold Mundus Vini. Així mateix, el negre Estrats és Médaille d’Or Challenge International du Vin, Gold AWC Vienna i va ser escollit Millor Vi de la DO Costers del Segre l’any 2022. I, finalment, el Tros del Tossal, vi de parcel·la elaborat només amb sirà i influenciat per plantes aromàtiques com la camamilla borda, el timó i el romaní, entre d’altres, que va rebre el premi Millor Vi de la DO Costers del Segre en l’edició 2024

SEGRE