Tornen a prohibir el consum d'aigua a més d'una vintena de municipis de les Garrigues i el Segrià

03/06/2022

La Mancomunitat d'Aigües apunta a què el problema torna a ser la presència de plaguicides al punt de captació

Uns 25 municipis de les Garrigues i el Segrià tornen a patir restriccions en el consum d'aigua de boca per beure i cuinar a causa de la detecció de plaguicides al punt de captació, al pantà d'Utxesa. Segons ha avançat el 'Som Garrigues' i confirmat l'ACN així ho ha comunicat aquest divendres la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues als municipis afectats, que ja van patir una problemàtica similar a principis de maig i van estar una setmana sense aigua potable. L'alcalde de Bovera, un dels municipis afectats, Òscar Acero, ha explicat que davant aquesta situació dissabte tenen previst repartir aigua entre els veïns amb un camió cisterna, ja que de moment, des de la Mancomunitat no se'ls ha sabut dir quan es podria solucionar el problema.

Els municipis afectats per la prohibició de consumir aigua són el de l'Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa.

L'anterior episodi de contaminació que va afectar aquesta mancomunitat es va donar per finalitzat l'11 de maig quan es va rebre el vistiplau de l'Agència de Salut Pública. En aquella ocasió, els nivells de pesticides a l'aigua eren superiors als permesos i no es va autoritzar tornar a fer ús de l'aigua fins que els nivells d'aquestes substàncies als dipòsits municipals de la planta de Sarroca de Lleida van disminuir considerablement.

Ja en aquell moment, la mancomunitat va reclamar poder captar l'aigua a l'embassament de l'Albagés, del sistema Segarra-Garrigues, per tal de garantir-ne una millor qualitat, en lloc d'agafar-la de l'embassament d'Utxesa d'on la mancomunitat proveeix actualment 25 municipis de les Garrigues i el sud del Segrià.

Aquest episodi va motivar que el Síndic de Greuges obrís una actuació d'ofici per estudiar el que havia passat.
ACN