El Vilosell reviu el ritme del Paral·lel

08/08/2022

Festival en record del cupletista garriguenc Rossend Llurba, del 1887

El Vilosell va viure ahir una nit màgica de música i teatre recreant un cabaret del Paral·lel dels anys vint del segle passat. Més de 300 persones van gaudir d’una vetllada de cuplets en un auditori efímer construït amb unes 350 bales de palla de diferents formats. El motiu: l’homenatge i record al lletrista, autor dramàtic, periodista i editor Rossend Llurba (1887-1954), nascut en aquesta localitat de les Garrigues, autor el 1917 del primer cuplet en català, La Font del Xirineu.

Fa cinc anys, quan el Vilosell va celebrar el centenari d’aquest històric cuplet amb la col·locació d’una placa de record a la casa natal de Llurba, va nàixer el somni d’organitzar un festival. Finalment, el somni es va fer realitat amb un esdeveniment que va reunir figures tan populars com Sílvia Marsó, Mont Plans o Carme Sansa. Darrere d’aquest espectacle s’ocultava el nom d’un estiuejant assidu cada any al Vilosell, el dramaturg Xavier Albertí, director fins l’any passat del Teatre Nacional de Catalunya.

Abans de començar el xou, l’alcalde, Jordi Nogué, li va fer lliurament en nom del consistori d’una placa d’homenatge. Albertí l’hi va agrair donant “gràcies per fer-me sentir un més entre vosaltres”. A primera fila no es van perdre la vetllada la Isabel i la Magda, netes de Llurba, que van explicar que “de petites havíem vingut alguna vegada al Vilosell a veure la família”.

Tant una com l’altra van recordar que el seu avi “escrivia tot el que feia i en els seus escrits sempre tenia molt present el poble on va nàixer”. També es va mostrar feliç per participar en aquest esdeveniment la popular actriu Sílvia Marsó, que es va animar al costat del pianista Jordi Domènech amb la cançó El cuplet català, tota una declaració d’intencions de Llurba sobre l’origen i el perquè d’aquest gènere en llengua catalana.Després de 13 cuplets més de Llurba, la nit va culminar amb La Font del Xirineu i copes de vi i de cava per al públic, gentilesa de Tomàs Cusiné i Xavier i Arnau Nogué. L’alcalde somia ara amb la continuïtat del festival, però “dependrà del suport de les institucions”, amb mirada còmplice al diputat provincial Carles Gibert, que també va gaudir dels cuplets.

J.B.