Divendres es donarà per controlat i extingit el focus de grip aviària que va afectar una granja de galls d'indi d'Arbeca

08/03/2023

Finalitzarà el període de control i restriccions aplicat a totes les granges en un radi de 10 quilòmetres

El proper divendres 10 de març es donarà per controlat i extingit el focus de grip aviària que va afectar una granja de galls d'indi d'Arbeca, a les Garrigues. Finalitzarà doncs el període de control i restriccions que s'han aplicat a totes les granges en un radi de 10 quilòmetres. Durant aquest temps, no s'ha declarat cap nou brot, ni tant sols sospites de la malaltia dins de la zona restringida. L'explotació d'indiots afectada podrà restablir l'activitat normal a partir de la segona quinzena d'abril. Acció Climàtica hi aplicarà les mesures oportunes per garantir l'absència del virus amb la introducció d'animals sentinelles durant tres setmanes. El brot va obligar a sacrificar 87.000 aus.

Les mesures de control i restriccions de moviments s'apliquen per evitar la propagació de la malaltia cap a d'altres granges properes i, en el supòsit que aparegués un possible cas, poder actuar ràpidament per al seu control i eradicació immediata. El fet de no haver-se declarat cap nou focus, ni tant sols sospites de la malalta dins d'aquesta zona restringida, evidencia que la detecció i actuació ràpida sobre la granja afectada i les altres granges que hi estaven vinculades epidemiològicament esdevenen eines clau per al control de les emergències sanitàries que afecten la salut animal, on certes malalties també poden tenir implicacions per a la salut humana i ambiental.

L'explotació on es va detectar el focus podrà restablir l'activitat normal a partir de la segona quinzena d'abril però la resta d'explotacions de les zones de protecció – a 3 quilòmetres – i vigilància – a 10 quilòmetres, una vuitantena, si no hi ha canvis inesperats en la situació de la malaltia, a partir de l'11 de març s'aixequen les restriccions de mobilitat i només seran vigents les mesures de bioseguretat que s'apliquen als municipis inclosos dins les zones d'especial risc: prohibició de caçar aus salvatges; celebrar fires, mercats d'aus de corral o de criar aus de corral a l'aire lliure, entre d'altres.

Aquestes mesures es revisaran en funció de la situació epidemiològica de la malaltia. Tanmateix, el Departament d'Acció Climàtica insisteix en el manteniment de totes aquelles mesures de bioseguretat, ja siguin de manteniment d'infraestructures com de maneig dels animals, que minimitzin el risc d'entrades de malalties a les granges.

El Departament d'Acció Climàtica indemnitzarà els propietaris de les explotacions afectades per la malaltia d'influença aviària pel sacrifici d'animals. Fins aquest dimecres s'han sacrificat 87.000 aus, 37.000 indiots i 50.000 guatlles de l'explotació amb el focus confirmat, de les dos explotacions relacionades epidemiològicament, i d'una tercera explotació situada a 200 metres del focus. El Departament ja ha iniciat el procediment de valoració i indemnització dels animals sacrificats, de manera que els propietaris dels animals puguin rebre les compensacions econòmiques al més aviat possible.

La proposta d'indemnització a les persones afectades que, d'acord amb els preus de mercat, el Departament ha tramès al Ministeri d'Agricultura perquè al seu temps la traslladi a la Comissió Europea, és d'aproximadament 183.000 euros.

Infolleida