A licitació les obres d’adequació d’edificis municipals

03/04/2024

A Bovera, la Granadella, Juncosa i el Soleràs per destinar-los a allotjaments dotacionals

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha publicat avui la licitació de les obres per rehabilitar una desena d’immobles de titularitat municipal per adequar-los com a allotjament dotacional, és a dir, pisos de lloguer social destinats temporalment a col·lectius amb especials dificultats per accedir a un habitatge. Amb un pressupost total de 472.079 euros, es preveu que les obres comencin el juliol i acabin el mes de desembre d’enguany. Els treballs són els següents:
- Bovera: reconversió d’una planta d’un edifici municipal al número 3 del carrer Nou per a la finalització d’un habitatge i l’adequació per a una segona unitat dotacional.
- El Soleràs: divisió de la primera planta d’un equipament municipal a la plaça de les Escoles per a creació de dos allotjaments, dels quals un es finalitzarà completament en aquesta actuació.
- La Granadella: millora de l’habitabilitat d’un edifici destinat a habitatge de l’antic mestre per obtenir dos allotjaments.
- Juncosa: rehabilitació de les dues primeres plantes de l’antiga seu de l’Ajuntament, situada al número 1 de la Plaça Major, per acollir fins a dos habitatges a cada planta, dels quals tres quedaran completament acabats en aquesta obra.
Precisament avui al matí, la consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat un d'aquests edificis al Soleràs.

El 2021, el Departament de Territori va posar en marxa una prova pilot a les Garrigues Altes, als municipis de Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms. La prova pilot tenia dues línies d’actuació: d’una banda, estudis i diagnosis per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i, de l’altra, accions concretes per donar-hi resposta, fonamentalment en l’àmbit de l’accés a l’habitatge. Aquesta prova pilot va esdevenir el programa Arrelament, que ja s’ha estès a la Terra Alta, i recentment al sistema urbà d’Organyà, a l’Alt Urgell.
A banda d’aquesta prova pilot a les Garrigues Altes, el programa Arrelament està en marxa a dos nous sistemes urbans: la Terra Alta i els municipis d’Organyà, Fígols i Alinyà, Coll de Nargó i Cabó, a l’Alt Urgell. Estava prevista la seva extensió a les Garrigues Baixes i al Segrià Garriguenc però la manca de pressupostos de la Generalitat per enguany ha frenat aquesta ampliació.
El Departament de Territori destinarà un total de dos milions d'euros a l’impuls d’obres de rehabilitació i adequació d’habitatges en petits municipis a través de dos programes que tenen com a objectiu la fixació de població al món rural, tal com ha explicat avui la consellera. A part de la intervenció ja licitada a les Garrigues, també avui s’han publicat les bases de la propera convocatòria de subvencions per a la rehabilitació del Programa d’habitatge en el món rural, que tindrà un pressupost de 2 MEUR i abastarà municipis de tota Catalunya. La convocatòria, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, s’obrirà previsiblement el 10 d’abril i es podran presentar les sol·licituds entre el 15 d’abril i el 28 de juny.

Fotos: Departament de Territori
InfoLleida