Campanya per revitalitzar la cooperativa de l'Espluga

06/12/2023

El projecte Teixint Futurs vol recaptar fons per augmentar la producció de peces de punt i crear nous llocs de treball

Cinc cooperatives, amb el suport de Ponent Coopera, s'han unit per tirar endavant un nou projecte d'intercooperació que busca fer créixer la cooperativa tèxtil de l'Espluga Calba, la més antiga que segueix en actiu a Catalunya. Per fer-ho, la iniciativa, que porta per nom Teixint Futurs, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per recaptar fons per augmentar la producció de peces de gènere de punt i crear nous llocs de treball. En concret, aspiren a triplicar la producció i passar de 20 a 50 treballadors. La campanya espera recaptar un mínim de 40.000 euros en un mes. Les persones que hi participin rebran un jersei exclusiu dissenyat per la iniciativa i que teixiran les noves persones contractades.

El projecte Teixint Futurs el formen les cooperatives SomPunt, DiomCoop, Associació Alba, Xarxa de Dones Cosidores i l'Associació Talma, amb el suport de Ponent Coopera. El seu objectiu principal és el d'assegurar la continuïtat de la cooperativa tèxtil de l'Espluga Calba, ara anomenada SomPunt, un projecte fundat el 1969 que al llarg dels anys ha contribuït al desenvolupament econòmic del municipi i de la comarca de les Garrigues.

La cooperativa havia arribat a tenir una plantilla d'una vuitantena de persones. Actualment hi ha 20 sòcies treballadores, el 80% de les quals són dones, i amb el nou projecte aspiren a crear entre 20 i 30 nous llocs de treball, ha explicat el responsable d'oficina tècnica de Som Punt, Albert Balsells. Això també ha d'ajudar a assegurar el relleu de la plantilla ja que bona part de les treballadores que hi ha es jubilaran en els pròxims anys.

D'altra banda, a llarg termini el projecte vol arribar a triplicar la producció de la cooperativa de l'Espluga Calba. Això comportarà pics de feina que es cobriran amb l'ajut d'altres cooperatives que participen en el projecte i que rebran formació específica en gènere de punt, ha explicat el coordinador de Ponent Coopera, Marcel Vidal.

La campanya de micromecenatge busca recaptar un mínim de 40.000 euros en un mes. Els fons recaptats es destinaran a la formació de nous treballadors, a l'adquisició de materials, i a l'ampliació de la capacitat de producció.

A més a més, si s'arriba al pressupost òptim, que xifren en 70.000 euros, SomPunt preveu incorporar entre 20 i 30 nous llocs de treball i millorar la seva competitivitat tant en la producció pròpia com per a altres marques.

La campanya està en marxa a través de la plataforma Goteo des del 4 de desembre i les aportacions es poden fer fins al dia 30. Entre les recompenses hi ha un jersei exclusiu de la marca de la cooperativa STJOR que cosiran els nous treballadors de la cooperativa durant la seva formació.

ACN