Vint parades a la 21a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa

20/03/2024

Del 29 al 31 de març, tornarà a comptar amb xerrades, tallers gastronòmics, maridatges, tastos i rutes

La 23a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa ja està preparada. Del al 31 de març. Hi haurà 20 parades, totes úniques en la seva especialitat, i si les previsions d’afluència són semblants a la de la passada edició, al llarg de les tres jornades poden visitar la fira unes 3.500 persones, essent la jornada de diumenge la més nombrosa.

La fira combina xerrades, tallers gastronòmics, maridatges, tastos, rutes guiades, foodtrucks i caminades.Els actes de la fira s’iniciaran el divendres 29 de març, amb la inauguració de la ruta ‘Ahir i avui’, una ruta pels carrers de Vinaixa del segle XX, dissenyada per Pau Bergadà, Mariona Torrell i Meritxell Gabarra, amb la col·laboració de la Biblioteca Màrius Torres.

El dissabte i el diumenge, s’ha previst, per exemple, la xerrada “Visió global de la pedra”, a càrrec d’Eduard Moragues (11.00 hores). Dissabte anirà seguida de la presentació de la nova associació PACAT, de Mestres Artesans vinculats a la construcció tradicional; i el diumenge, d’una ruta guiada de la transformació de la pedra, a càrrec de Josep Gabarra, de Pedres Magami. Respecte a les demostracions gastronòmiques, Laura Avià ha explicat que “comptem, per tercer any consecutiu, amb la participació de l’Aula Gastronòmica, portant a Vinaixa restaurants de l’entorn per donar a conèixer els productes locals a la gent de la zona”.

Altres activitats destacades són la demostració del treball manual de la pedra, a càrrec del mestre artesà Marcel Mingorria, durant el matí del diumenge, 31 de març, o els nombrosos tallers gastronòmics que s’oferiran amb l’oli i l’oliva com a grans protagonistes.

La inauguració (dissabte, 30 de març, a les 11.00 hores), anirà a càrrec de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la cloenda, el diumenge, 31 de març, a càrrec del director general de Comerç, Jordi Torrades.

També s’han previst rutes guiades pel centre històric, de la transformació de la pedra, i pels molins antics i moderns i dues caminades, una de nit ‘La nit de les llums d’oli’, pel centre històric de Vinaixa, ambientada en llegendes medievals, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa (divendres, 29 de març, 20.30 hores), i una altra la ‘Caminada de les Fonts i la Pedra Seca’, organitzada per l’Associació Esportiva Excursionista de Vinaixa i la col·laboració de l’Associació de dones ‘La Ruella’ (dissabte, 30 de març, a les 8.30 hores).

El certamen s'ha presentat avui a la Diputació de Lleida, amb la presència de l'alcalde Josep Maria Tarragó, el diputat Òscar Martínez i l’organitzadora de la fira, Laura Avià.

Foto: Diputació de Lleida

InfoLleida