Les Garrigues reclama 50.000 € a la Paeria per danys per un abocament

30/08/2022

La Mancomunitat es va quedar sense aigua el juliol del 2021, amb 25 pobles afectats | Atribueix la presència d'hidrocarburs al mal estat del clavegueram de Lleida

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ja ha denunciat davant del jutjat contenciós administratiu la Paeria de Lleida per danys i perjudicis i li reclama més de 50.000 euros pels desperfectes i reparacions que va provocar un abocament d’hidrocarburs fa un any al pantà d’Utxesa. Arran d’aquest, 25 pobles del Segrià i les Garrigues que es proveeixen via aquest sistema van estar més de deu dies sense beure de l’aixeta. El president de l’organisme, Francesc Esquerda, va anunciar fa un any la demanda “però hem esperat a tenir tota la documentació que ens han remès l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per poder justificar que l’abocament va acabar a Utxesa a causa que la xarxa de clavegueram del polígon industrial El Segre està en un estat molt degradat i va derivar l’abocament fins al Canal de Seròs i Utxesa”, va explicar.

Va puntualitzar que la Mancomunitat va haver de gastar més de 50.000 euros en sistemes i intervencions per contenir l’abocament, en analítiques, cisternes i la renovació del carboni dels filtres de la potabilizadara perquè l’aigua fos de nou potable. La CHE ja ha multat amb 6.000 euros l’ajuntament de Lleida per aquest abocament i la Paeria ho ha impugnat al no estar d’acord amb les conclusions i està pendent de la resolució definitiva de la CHE. D’altra banda, Esquerda va assegurar que en el que va d’estiu (el juliol i l’agost) el consum d’aigua ha augmentat entre un 5 i un 10% mes respecte a l’any passat a causa de les altes temperatures i l’augment de la població.

A més, hi ha gran quantitat de granges. Durant el mes de juny tots els municipis van haver de tornar a recórrer a cisternes i al repartiment d’aigua embotellada ja que van estar sense poder beure de l’aixeta a causa que les analítiques assenyalaven un alt índex de pesticides. La Mancomunitat va haver de recórrer de nou a renovar el carboni dels filtres.

En el cas de Torres el veto al consum de boca es va allargar més de dos mesos ja que la presa és al Canal de Seròs, mentre que la resta ho fa d’Utxesa. Esquerda va indicar que es preveu que durant aquest any es gasti 1,1 o 1,2 hectòmetres cúbics d’aigua davant l’hectòmetre cúbic que se sol gastar normalment. Va puntualitzar que, malgrat la sequera, el sistema sempre té garanties, atès que Utxesa ha de tenir un nivell mínim al ser una reserva protegida.

El consistori esperarà que hi hagi un resolució judicial definitiva

Respecte a la indemnització que ara reclama la Mancomunitat de les Garrigues a l’ajuntament de Lleida, la Paeria esperarà que hi hagi una resolució judicial a la denúncia presentada per la Mancomunitat. “La possible repercussió a la Paeria està lligada a la resolució definitiva de l’esmentada sanció i es tractaria d’un expedient de responsabilitat patrimonial”, va indicar ahir. A més, la tramitació es farà a través de l’assegurança municipal, segons van explicar fonts de la institució.

M. M.