Les Borges tanca el reg municipal i implementa mesures per estalviar aigua als equipaments públics

18/05/2023

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha implementat en les darreres setmanes un seguit de mesures amb l’objectiu d’estalviar aigua dels espais i equipaments públics davant de la sequera

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha implementat en les darreres setmanes un seguit de mesures amb l’objectiu d’estalviar aigua dels espais i equipaments públics davant de la sequera. En concret, s’ha tancat el reg del Terrall perquè en pugui fer ús la pagesia en cas de necessitat i s’ha prioritzat l’ompliment de les piscines davant del reg de la gespa d’aquest recinte. També s’han traslladat a l’ombra les jardineres municipals i s’han aplicat restriccions a les fonts públiques i als equipaments esportius.

El consistori borgenc ha començat a repartir casa per casa informació sobre estalvi d’aigua a les bústies, amb mesures i recomanacions per a la població general que permetin reduir l’aigua de boca, especialment en aquest període de sequera. Igualment, les Borges és el primer municipi de tota la demarcació de Lleida a tenir una ordenança d’estalvi d’aigua que en regula l’ús de forma conscient.

El reg del Terrall i de les piscines, tancat
El consistori ha optat per tancar el reg del Terrall, ja que l’aigua que rega els jardins del Terrall prové de les basses i, en aquest sentit, tant des de les cooperatives com des del propi ajuntament, s’ha considerat que cal reservar-la perquè la pagesia pugui regar en cas de necessitat. Les basses del Terrall s’omplen amb aigua del Canal d’Urgell i, davant la incertesa de si hi haurà aigua i, si les basses es podran tornar a omplir, s’ha optat per reservar la que hi ha, en comptes d’abastir la gespa.

En aquesta mateixa línia, també s’ha tancat el reg de les piscines, que fins ara es duia a terme amb aigua potable, per tal de preservar aquest recurs. Per tant, l’estat de la gespa del recinte de les piscines dependrà de la pluviometria i la disponibilitat d’aigua. En aquest sentit, el consistori ha volgut prioritzar l’ompliment de les piscines per davant del reg de la gespa.

Jardineres a l’ombra i plantació de nous arbres aturada
El consistori també retirarà les diferents jardineres del municipi i les ressituarà en una zona en què hi hagi ombra, perquè aguantin el màxim possible i no estiguin tan exposades a la insolació. En aquesta mateixa línia, no es plantaran flors de temporada, perquè això exigeix un reg regular que és impossible de mantenir ara com ara.

Tampoc no es plantaran fins que hagi passat l’estiu els arbres que culminen els obres dels carrers Nostra Sra. de Montserrat i Pintor Pau Macià, ja que un arbre acabat de plantar i a altes temperatures necessita un reg abundant i constant. En aquest sentit, s’han tapat provisionalment els escocells on s’havien de plantar els arbres.

Restriccions a les fonts i equipaments esportius
El consistori també adoptarà mesures, d’acord amb les entitats esportives, per reduir l’aigua les dutxes dels equipaments esportius. Igualment, al camp de futbol es reduirà el reg de la gespa artificial, i només es durà a terme a l’hora d’entrenament de màxima insolació, mentre que a la resta d’horaris d’entrenament no es regarà. Igualment, es regarà la gespa els dies de partit per evitar lesions dels jugadors i jugadores, que es poden cremar si la gespa es troba seca i a altes temperatures.

En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament ha reduït al mínim el temps i el cabal d’aigua de totes les fonts i aixetes dels equipaments municipals que van amb polsador i s’han tancat els sortidors ornamentals, com els que hi ha a la plaça Europa, a l’avinguda de Carrasco i Formiguera i a la plaça del Terrall, ja que, malgrat que l’aigua que utilitzen és de recirculació, hi ha un percentatge d’aigua que es perd per evaporació.

Infolleida