L'ACA atorga 765.000 euros a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues

15/11/2023

Perquè millori la planta potabilitzadora de Torrebesses i les canonades

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha atorgat un ajut de 765.000 euros a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues perquè millori la planta potabilitzadora ubicada a Torrebesses i les canonades que porten l'aigua fins a l'equipament. Ho va explicar el seu director, Samuel Reyes, a la seva compareixença ahir dimarts a la comissió d'Agricultura del Parlament per informar dels dos episodis de contaminació que l'any passat van deixar sense aigua per cuinar i beure 25 pobles de les Garrigues i el Segrià, els quals ha atribuït a la "deixadesa" per la falta de manteniment de la planta. Reyes també va dir que la Mancomunitat estudiarà captar aigua de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues per tenir un segon abastiment i no de l'Albagés.
El director de l'ACA, Samuel Reyes, va explicar al Parlament que malgrat l'aplicació d'herbicides es va fer correctament i dins els paràmetres permesos, l'aigua no es va poder tractar adequadament perquè els filtres de la planta potabilitzadora van "col·lapsar".
El motiu d'aquest col·lapse és deu a la manca de manteniment. "Per què vam arribar en aquest escenari? Per deixadesa. Si durant quinze anys no s'havia fet cap manteniment de la infraestructura és normal que després no es pugui potabilitzar l'aigua", va indicar.
El director de l'ACA va afegir que després dels dos episodis de contaminació de l'aigua, van parlar amb la Mancomunitat per abordar el futur de la infraestructura.
Per una banda, l'ACA ha atorgat enguany una subvenció a la Mancomunitat per valor 765.000 euros perquè pugui fer millores a la planta potabilitzadora i a la xarxa de canonades que arriben a la instal·lació.
En una altra fase, Reyes va dir que la Mancomunitat es presentarà a una altra línia d'ajuts per a la redacció d'un projecte per captar aigua de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues, que està en construcció. Reyes va dir que aquesta obra es podria fer "amb menys d'1,5 milions d'euros" i permetria "portar aigua de qualitat i més propera a la planta actual". Aquest projecte substituiria, així, el que defensa la Mancomunitat de captar aigua del pantà de l'Albagés, a la cua del Segarra-Garrigues, i que Reyes descarta perquè diu que "la distància és massa llarga i la inversió és desproporcionada pel benefici".
ACN