La Diputació i el Govern inicien la redacció dels projectes de les vies de les Garrigues Altes

08/09/2023

L’actuació abasta un tram de la C-233 i els camins de Torrebesses a Castelldans i de Bellaguarda als Torms, amb una inversió prevista de 10 milions d’euros

La Diputació de Lleida i el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya han iniciat ja el procés de redacció dels projectes executius del conjunt d’actuacions per afavorir la mobilitat i la connectivitat en l’àmbit de les Garrigues Altes, que inclou diverses obres de millora i la modificació de la classificació i el traspàs de la titularitat d’algunes vies. Les obres estan valorades en 10 milions d'euros, dels quals el Govern de la Generalitat aportarà 7,5 i la Diputació de Lleida, 2,5.

El president de la Diputació, Joan Talarn i Gilabert, el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, així ho van comunicar dijous a la tarda a les alcaldies dels municipis de Torrebesses, Granyena de les Garrigues, el Cogul, Castelldans, Bellaguarda, la Granadella, els Torms i el Soleràs i el Consell Comarcal de les Garrigues. En la trobada, realitzada a la Diputació de Lleida, el president Talarn va estar acompanyat de la diputada responsable del departament de Serveis Tècnics, Cristina Morón, i el director de serveis, Joan Albert Mas. Mac Sanglas va estar acompanyat del director general d’Infraestructures de Mobilitat, David Prat, i de la directora dels Serveis Territorials de Territori a Lleida, Josefina Terés.

Tal i com es va acordar amb les alcaldies, Diputació i Generalitat el passat mes de març, en els propers dies els municipis rebran la proposta de conveni de col·laboració entre totes les parts que faci possible aquesta actuació que abasta un tram de la C-233 i els camins de Torrebesses a Castelldans i de Bellaguarda als Torms; es tracta de vies que estructuren la mobilitat en aquest àmbit. Les obres permetran adequar-les a la seva funcionalitat i afavorir la mobilitat interna i la connectivitat de les Garrigues.

En paral·lel a la signatura del conveni, tant el departament de Territori com la Diputació han entrat ja en la fase de la redacció dels projectes constructius, que la Diputació realitzarà amb els seus propis serveis tècnics i la Generalitat licita a empreses.

Així, es preveu:

1. Transformació del camí de Torrebesses a Castelldans: El departament de Territori redactarà el projecte i executarà les obres necessàries per adequar el camí de Torrebesses a Castelldans amb l’objectiu de transformar-lo en carretera de la xarxa de la Generalitat; les principals millores consistiran en l’eixamplament del vial, que actualment té una amplada de 5 metres. Així mateix, es renovarà el ferm i s’adequarà el sistema de drenatge de la carretera i la senyalització vertical i horitzontal. Aquesta actuació té una inversió prevista de 6 MEUR, dels quals, la Generalitat aportarà 5 MEUR i la Diputació, 1 MEUR. En paral·lel, la Generalitat, un cop executada l’obra, modificarà la classificació d’aquest camí i l’integrarà com a carretera de la xarxa comarcal. Aquest camí té una longitud de 15,5 quilòmetres i també transcorre pels municipis de Granyena de les Garrigues i el Cogul.

2. Posada al dia de la C-233: Territori redactarà el projecte i executarà les obres per millorar el ferm i el revestiment de cunetes de la C-233 en el tram entre la Granadella i el Soleràs, amb una inversió aproximada de 2,5 MEUR. Es preveu licitar la redacció del projecte aquest mes de març. La carretera C-233, entre Flix i Bellpuig (Urgell), estructura longitudinalment una part de la mobilitat viària entre la Ribera d’Ebre, les Garrigues i l’Urgell, connecta els nuclis de població per on transcorre amb la xarxa bàsica i recull les carreteres locals i comarcals que hi conflueixen. Tot i formar part de la xarxa comarcal de carreteres, té al seu pas per les Garrigues una funcionalitat més de caràcter local; a més, presenta un tram especialment sinuós entre la Granadella i el Soleràs.  Finalitzada l’actuació, es valorarà el possible traspàs de la titularitat d’aquest tram de la C-233 a la Diputació de Lleida, en funció del que determini el futur Pla d’Infraestructures Territorial de Catalunya (PITC).

3. Millores al camí entre els Torms, la Granadella i Bellaguarda: La Diputació de Lleida redactarà el projecte per a la millora del ferm i d’altres elements funcionals del vial, i n’executarà les obres, amb un pressupost inicial estimat en 1,5 MEUR.  Aquest camí, que connecta la C-233 amb la C-242, té una longitud de prop d’11 quilòmetres.

Infolleida