Cérvoles, 25 anys posant de relleu el vi de muntanya

10/11/2023

El celler de Tomàs Cusiné compta amb 55 hectàrees de vinyes i treballa per recuperar la trobat, ancestral varietat de raïm

Cérvoles Celler, propietat del grup vinícola que lidera Tomàs Cusiné, celebra un quart de segle centrat en la revalorització de la viticultura de muntanya i la recuperació de l’ancestral raïm de varietat trobat.

El projecte el van posar en marxa els propietaris del centenari celler Castell del Remei el 1997, quan van quedar enamorats de les vinyes de la finca, situat a la Pobla de Cérvoles. A l’inici comptava amb unes trenta hectàrees, repartides en petites parcel·les de vinyes plantades entre els anys 70 i 90, amb les quals van posar en marxa un projecte únic en aquell moment a Catalunya, amb la filosofia d’elaborar vins amb el caràcter propi que ofereix aquesta finca a peu de serra i el seu microclima.
Les Garrigues és una zona de complexa orografia situada a la subzona més meridional de la DO Costers del Segre, amb nombrosos turons i tàlvegs. Predomina un terreny de caràcter pedregós, on les vinyes ofereixen uns rendiments molt limitats, però donen un raïm de gran qualitat. Situada a 700-750 metres d’altitud, Cérvoles actualment s’estén per unes 55 hectàrees de vinya distribuïda en dotze parcel·les, amb ceps principalment de garnatxa tinta, ull de llebre, sirà, cabernet sauvignon, merlot, macabeu i chardonnay. S’hi desenvolupa un cultiu orgànic, amb el mínim intervencionisme possible que dona al raïm un caràcter nítid i diferenciat.Amb la intenció de prosseguir amb aquests valors tradicionals, el celler té posat el focus en la recuperació d’una varietat ancestral gairebé desapareguda, la trobat. És un raïm tinta molt característic de les comarques de Ponent, amb què s’elaboraven, tradicionalment, uns vins negres lleugers. Actualment el seu cultiu està en forta regressió i només sobreviu en algunes vinyes dedicades a l’autoconsum. Cérvoles Celler col·labora en un estudi per, en un futur, incloure-la al llistat de varietats autoritzades al plec de condicions de la DO amb la finalitat no només d’incentivar-ne el cultiu entre els viticultors sinó d’elaborar-hi vins.

SEGRE