Arbeca, la Floresta i Cervià de les Garrigues s’estrenen en la recollida de residus porta a porta

04/04/2022

Està previst implantar el nou sistema a Juneda i Puiggròs al maig i progressivament a la resta de municipis de la comarca

Des d’ahir diumenge, 3 d’abril, els veïns i veïnes d’Arbeca, la Floresta i Cervià de les Garrigues compten amb el servei de recollida de residus porta a porta per a les fraccions resta, orgànica, envasos i paper i cartró. Per facilitar el canvi de model, els habitants d’aquests tres municipis han rebut recentment un fulletó informatiu i un kit domiciliari format per un cubell multifracció, un cubell per a l’orgànica i bosses compostables.

Està previst implantar el sistema a les localitats de Juneda i Puiggròs el 2 maig, i progressivament s’estendrà a la resta de municipis de la comarca. Aquestes poblacions se sumen al Cogul i la Granadella, on ja es va posar en marxar la recollida domiciliària l’octubre de 2020 i el març de 2021, respectivament, amb un sistema de recollida híbrida. Justament el Cogul i la Granadella són els municipis que més han reciclat de la comarca durant el darrer any, coincidint amb la implantació del porta a porta.

Els habitants d’aquests municipis han de lliurar els residus, prèviament separats per fraccions, al servei comarcal de recollida davant la porta de casa, els dies i hores determinats segons el tipus de fracció. Pel que fa al vidre, han de continuar llançant-ho als contenidors situats a la via pública.

Per a casos excepcionals, s’han habilitat àrees d’emergència videovigilades als tres municipis, on es podran dipositar les escombraries a qualsevol hora. L’ús d’aquests espais haurà d’estar justificat i s’amonestarà en cas d’un mal ús.

Amb aquest canvi de model el Consell Comarcal de les Garrigues pretén millorar les dades de la recollida selectiva a la comarca, oferint un servei més proper i còmode per als usuaris, eliminant els contenidors de la via pública i aportant beneficis ecològics i mediambientals.

Aquest sistema trenca l’anonimat de la brossa i ajudarà a reduir els abocaments incontrolats anònims. A més, amb el porta a porta domiciliari es reduirà la fracció resta i es disminuirà la despesa de l’abocador, allargant la seva vida útil, i es minimitzaran els futurs increments de la taxa d’escombraries, cada cop més penalitzada per l’increment del cànon de residus aplicat a la fracció resta. Així mateix, el nou sistema permetrà, en un futur, l’aplicació de taxes justes individualitzades.

Infolleida