Recta final de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues

05/12/2025

Complementem la notícia amb una entrevista feta a la tècnica de Turisme del Consell Comarcal, Ester Rué

La Mostra Gastronòmica de les Garrigues continua, més de tres dècades després, fidel al seu objectiu: fomentar el producte local i promocionar la cuina del territori. En aquesta edició, sis restaurants hi participen amb propostes elaborades amb ingredients de proximitat i amb l'oli nou de la nova campanya.

Un dels establiments destacats és Les Cuines de la Llena, que compta amb la certificació de Restaurant Verge Extra atorgada pel Consell Comarcal, un reconeixement a la seva aposta per la cuina de quilòmetre zero. El seu menú inclou vuit plats per 42 euros, entre els quals una degustació d'olis, una crema de carabassa i una minitorrada de Santa Teresa amb crema catalana.

La iniciativa atrau visitants d'arreu, més enllà de les comarques lleidatanes, i es podrà gaudir fins al 14 d'aquest mes.

Ester Rué, tècnica de Turisme del Consell Comarcal de les Garrigues, parla de la Mostra

Ens trobem a la recta final de la Mostra Gastronòmica, quin balanç en feu de moment?

Bé, està anant bé. Els restaurants estan contents. Sempre passa això, que al principi és una mica més fluix, ja que sembla que hi ha temps per reservar, però després, cap a la segona o tercera setmana, ja les reserves acostumen a augmentar bastant. De fet, ara,ja anem sobre els 700 menús servits. Enguanycom a novetat, regalem també una botelleta d'oli que donem cada dues persones i també farem el sorteig que fem del lot a final de la mostra entre tots els assistents de cada restaurant. I una altra de les novetats, com hem entrat dintre de la Ruta del Vi de Lleida, hem fet uns sortejos amb vins dels cellers de la comarca. Ho fem cada setmana per Instagram amb tres guanyadors a cada celler i se'ls regala una botella de vi blanc i una botella de vi negre, per promoure els vins de la comarca.

Precisament aquest és l’objectiu de la iniciativa oi? Potenciar el producte local?

Quan va començar, fa 31anys ho vam fer amb el sector de restauració. Era un sector que en aquesta època de l'any normalment no tenien gent als restaurants, perquè fa més fred, la gent no es movia tant, i llavors vam centrar-nos a promoure l'oli, perquè era l'època de l'oli. D'aquesta manera que la gent pogués venir aquí a la comarca a menjar, a la mostra gastronòmica, i a més, pogués anar a comprar oli o a veure com s'elaborava als molins. Què ha passat amb els anys? El producte de proximitat ha agafat molt pes, i a més de l'oli d'oliva, es promou el vi a la comarca, van sortint cellers nous i tenim un vi de qualitat.

Llavors s'ha anat evolucionant, però sí, la mostra el que vol és promoure el producte de proximitat i l'oli d'oliva. De fet, també vam aprofitar per presentar, el dia de la mostra gastronòmica, els dos restaurants nous que s'han adherit al segell del restaurant Verge Extra, com són les Cuines de la Llena i el Sindicat de Tarrés. I el que busca aquest distintiu és això, el producte de proximitat, elaborar amb oli d'oliva Verge Extra, l'únic que hi pot haver és l'oli d'oliva Verge Extra, i a la cuina també un percentatge molt elevat d'aquest oli.

Aquest any hi participen 2 restaurants menys perquè han tancat o estan a punt de fer-ho. Aquesta iniciativa, almenys, dona peu a conèixer als que continuen i fer valdre la gastronomia de les Garrigues?

Tenim un problema amb la restauració, perquè ells mateixos, els que hi ha, no troben personal, és difícil. Jo veig que ho demanen tots, que tots necessiten ajudants de cuina, o cuiners, hi ha una demanda de personal, i clar, això fa que alguns tanquin, però per diverses raons, sigui el que sigui.

Costa que hi hagi iniciatives bones i que es consolidin, i la mostra és una manera de visibilitzar als restauradors, i més en què aquesta època, que abans era bastant fluixa i ara hi ha restaurants que tenen ple.

Clar, entenc llavors que no és casual que es faci en aquesta època de l’any?

Quan vam començar fa 31 anys, aquestes coses, aquesta visió que tenim ara, no estava sobretot pel que fa a l'aspecte turístic. Ara, en canvi, sí que veus els molins i cooperatives que fan experiències oleoturístiques, però això no hi era 15 anys enrere i avui dia es complementa tot. L'any passat pràcticament la meitat de persones que van venir eren de fora de les Garrigues.

Tot just acaba el 14 de desembre, quin missatge els hi donem a la gent?

A les xarxes poden consultar els plats que es degusten a la mostra. Només els veus i et venen les ganes de degustar-los. Hi ha algun restaurant que està complet de reserves i ja no té espai, però n'hi ha d'altres que encara es poden reservar. La mostra, és una vegada a l'any. És una iniciativa on participa molta gent i això vol dir que funciona.

InfoLleida